Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn ex-partner en ik hebben een gezamenlijke woning waarvan we allebei 50% eigenaar zijn. Zij is verhuisd maar wil niet meer mee betalen aan de gezamenlijke woning terwijl ze wel via de belasting een verlopige terugave ontvangt ivm hypotheekrente aftrek. De belastingdient geeft aan dat dit niet mag zijn zou de helft moeten betalen aan van de hypotheek om in aanmerling te komen voor teruggave.
Mijn vraag is moet zij zo en zo niet de helft van de hypotheeksom betalen omdat zij 50% eigenaar is? ondanks het feit dat ze gekozen heeft ergens anders te gaan wonen?

Beste vraagsteller,
legt u eens uit waarom u meent dat u beiden voor de 50% eigenaar bent; komt dat voort uit een verdeling van het echtscheidingsconvenant?
Meestal is er hoofdelijke aansprakelijkheid voor het geheel van de uitstaande lening voor beiden eigenaren.

Beoordeel dit antwoord:

Hoofdregel is dat als u samen in gelijke maten eigenaar bent van het geheel (is denk ik hier het geval)u ieder hoofdelijk gehouden bent rente en aflossing te betalen. Onderling bent u dan gehouden 50% van deze kosten voor uw rekening te nemen. Als één van de partijen meer betaalt heeft deze voor het meerdere een vordering op de ander.

Iets anders is, dat als u er nog woont en uw ex niet, het redelijk is dat er een soort vergoeding wordt gerekend voor het feit dat u het woongenot heeft en zij niet. Soms wordt afgesproken dat dan aflossing wel gezamenlijk wordt betaald en een bedrag gelijk aan de rente geacht wordt de redelijke vergoeding te zijn voor het woongenot.
En verder: zijn er afspraken gemaakt, dan nalezen. Zijn deze niet gemaakt, maak deze dan, desnoods via een mediator. Dat voorkomt echt veel vervolgellende. Ik kan u desgewenst wel een goede mediator/bemiddelaar adviseren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag