Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex-partner aan wie ik kinderalimentatie betaalt is in juni 2013 in de ziektewet terecht gekomen. Per juni 2014 is ze langer dan één jaar in de ziektewet en haar inkomen wordt volgens haar zeggen verlaagd. Nu eist ze om die reden meer alimentatie van mij. Wat zijn de regels hiervoor?

Een rechterlijke uitspraak of een overeenkomst betreffende levensonderhoud kan bij latere rechterlijke uitspraak worden gewijzigd of ingetrokken, wanneer zij nadien door wijziging van omstandigheden ophoudt aan de wettelijke maatstaven te voldoen. Met de wettelijke maatstaven wordt hier bedoeld, de behoefte van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige.
Indien de behoefte van uw kind verandert, dan kan de rechter bepalen dat het alimentatiebedrag wijzigt. Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn indien het inkomen/bestedingsvermogen van uw ex-partner verandert.
Wanneer uw ex-partner van u partneralimentatie ontvangt en er wijzigingen ontstaan in haar behoeftigheid, door middel van de ziektewet-uitkering, kan de rechter bepalen dat er een wijziging plaatsvindt van de alimentatie. Hiervoor moet er wel een verzoek worden ingediend bij de rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag