Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex-man en ik zijn 2 jaar geleden gescheiden.
Wij hebben samen het gezag over onze kinderen van 6 en 4 jaar oud.
De kinderen wonen bij mij en hun vader heeft een omgangsregeling.
Mijn ex-man heeft een koopwoning, welke alleen op zijn naam staat.
Hij heeft een vriendin en is nu van mening dat wanneer hij met haar een samenlevingscontract afsluit of zou gaan trouwen dit consequenties heeft voor de alimentatie.
Hij is bang dat hij dan meer alimentatie zou moeten betalen, omdat zij samen meer draagkracht hebben.
Naar mijn mening klopt dit niet.
Kunt u ons de juiste informatie hierover geven?

Het klopt in zoverre dat het inkomen van de nieuwe partner indirect bijdraagt aan de draagkracht van de man. Zijn lasten mag hij dan nog slechts voor de helft opvoeren, omdat de nieuwe partner geacht wordt mee te betalen hieraan. Minder lasten, betekent een hoger bedrag dat beschikbaar blijft voor alimentatie. Dit speelt vooral een rol bij de berekening van de partneralimentatie, waarbij de alimentatieplichtige nog al zijn lasten mag opvoeren, De berekening van de kinderalimentatie is gesimplificeerd, waardoor men nu uitgaat van een gegeven draagkracht bij een bepaald inkomen. Daar zal dit dus niet een rol spelen.
Overigens mogen jullie als ex-partners en ouders zelf afspraken maken over de alimentatie. Jullie mogen niet geheel afzien van kinderalimentatie, maar mogen wel afspreken minder alimentatie te betalen dan hij daadwerkelijk zou kunnen betalen. Het samenwonen hoeft dus geen probleem te vormen. U doet er verstandig aan de afspraken wel goed vast te laten leggen. u kunt hiervoor het beste naar een mediator gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Hetgeen mijn voorgangster meld is juist. Indien de afstand voor u geen probleem is, mag u zich altijd tot mij wenden. Ik ben zowel advocaat als mediator. U mag ook altijd vrijblijvend contact opnemen om eerst wat meer info te verkrijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

.


Dat hangt af van de vraag wat u precies wilt en wat uw inkomens-vermogens positie is. Wellicht kunt u mij rechtstreeks mailen en aangeven wat u precies wilt of kort telefonisch overleg voeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag