Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex en ik zijn sinds januari uit elkaar. Wij hebben samen een woning gekocht met een hypotheek 1/3 voor mijn rekening en 2/3 voor zijn rekening. Sinds januari ben ik niet meer woonachtig in de woning. Inmiddels heb ik zelf een huurwoning betrokken, maar mijn ex wil dat ik een deel van de hypotheek mee betaal. Dit is voor mij vrijwel onbetaalbaar, omdat ik nu dubbele woonlasten heb. Ben ik verplicht nog in de hypotheek bij te dragen terwijl ik daar niet meer woon en niet meer ingeschreven sta?

Ja, u bent hoofdelijk aansprakelijk. U kunt door de hypotheek-bank worden aangesproken om de hypothecaire geldelijke verplichtingen te voldoen, net zoals uw ex. U kunt mogelijk een vergoeding aan uw ex vragen omdat hij in de woning verblijft en het exclusieve woongenot heeft.

Beoordeel dit antwoord:

U hebt overigens ook recht op rentevoordeel. Voor meer inlichtingen daaromtrent verwijs ik u naar de Belastingdienst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar ik kan hem daar niet toe verplichten? Hij ontvangt tevens de rente-aftrek van de woning.
Mijn ex heeft al sinds november een relatie met iemand anders en er wordt gesproken over samenwonen in onze woning. Kan zij bij voldoende inkomen mij uitkopen?


De gebruiksvergoeding speelt in beginsel alleen bij echtscheidingen en voortgezet gebruik van de echtelijke woning door de ene partij. Uw ex zou de woning moeten overnemen dan wel u zou de woning moeten verdelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoorden.
Hieruit kan ik opmaken dat ik nu eigenlijk niets kan doen.
Ik heb de keuze tussen gedwongen verkoop van de woning of wachten tot hij gaat samenwonen en zij in de kosten gaat delen.
Kan zij een nieuwe hypotheek op de woning afsluiten en mijn deel daarmee aflossen? Onze hypotheek bestaat letterlijk uit twee delen.
Kan ik iets doen om e.e.a. te bespoedigen? Een ultimatum stellen?


Hypotheekgever, dat is degene die de hypothecaire lening afneemt, moet eigenaar zijn. Want men geeft het pand in onderpand aan de bank in ruil voor geld. Die partner kan dus naar het mij voorkomt niet een eigen hypotheeklening nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoorden.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag