Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
We zijn niet getrouwd geweest en hadden ook geen samenlevingscontract. We waren toeslagpartners van elkaar.
Hij heeft toentertijd het ongeboren vruchtje erkent.
En bij het aangeven op de gemeente heeft hij een verklaring meegekregen over het gezamelijk gezag, echter deze is nooit afgegeven bij de gemeente er is dus eigenlijk niks mee gedaan.
Hoe zit het in zo;n situatie met de rechten en plichten die hij als vader heeft?
Het hebben van een ouderschapsplan, is dit verplicht en moet dit door een rechter/advocaat gezien worden?
Wij hebben toen samen dingen besproken over onze dochter en dit heb ik op de laptop gezet en hij ging er toen niet mee akkoord.
Nu na anderhalf jaar komt hij met het ouderschapsplan en wilt hij dat ik het onderteken dat het afgesloten is, maar ik ben het niet geheel eens met bepaalde zaken die er in staan.
Ik wil me dus laten informeren hoe of wat en wat ik allemaal hieraan kan doen.
Door de erkenning van uw dochtertje is uw ex de juridische vader van het kind. Aangezien u niet gehuwd was destijds, bent alleen u belast met het gezag. Gezamenlijk gezag had dan inderdaad aangevraagd moeten worden. Zoals ik uit uw informatie opmaak, is dit niet gebeurd. In dit geval bent u dan ook niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Zoals ook te zien is op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/wat-is-het-ouderschapsplan.html
De vader, zonder gezag, heeft het recht en de plicht op omgang met zijn kind. Daarnaast heeft u de verplichting hem informatie te verschaffen omtrent de persoon en het vermogen van uw kind en hem te raadplegen, zo nodig met tussenkomst van derden, over daaromtrent te nemen beslissingen.
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor uw antwoord.
Hoe zit t in zo'n situatie met het wel of niet betalen van kinderalimentatie? Ik dit wel een plicht?
En wat houdt het juridische vaderschap precies in?
De persoon die als levensgezel van de moeder ingestemd heeft met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad, is als ware hij ouder verplicht tot het voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind.
Bij de bepaling van het volgens de wet door bloed- en aanverwanten verschuldigde bedrag voor levensonderhoud wordt enerzijds rekening gehouden met de behoeften van de tot onderhoud gerechtigde en anderzijds met de draagkracht van de tot uitkering verplichte persoon.
Als juridisch vader staat de man in een familierechtelijke betrekking tot het kind. Dat betekent onder meer dat het kind van de man erft en zijn achternaam kan dragen. Zoals eerder, ook in uw informatie, is aangegeven betekent dit nog niet dat de man ook het ouderlijk gezag heeft over het kind.
Kinderalimentatie kan alleen worden afgedwongen, indien de vader, door de rechter daartoe wordt veroordeeld. Het is dus verstandig om de de kinderalimentatie te laten vastleggen door de rechter in een rechterlijke uitspraak zodat u altijd kunt incasseren bijvoorbeeld via het Landelijk Buro Inning Onderhoudsbijdragen. Indien u dat wenst hebt u de hulp van een advocaat nodig (verplicht). U kunt contact met mij opnemen via rechtstreekse email of u wendt zich tot het Juridisch Loket.