Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn dochter werkt bijna 2 jaar in dezelfde winkel. Ze heeft een 32-uurscontract. Haar werkdagen zijn ma, di, do en vrijdag. Afgesproken is dat woensdag haar vrije dag is. Sporadisch en in voorkomende gevallen heeft ze erin toegestemd op woensdagen te komen werken (vb overlijden/begrafenis collega).
Nu is haar gezegd, dat haar contract in mei niet zal worden verlengd. Als reden hiervoor geven ze aan, dat ze weinig inzet toont. In mei zou deze werkgever haar een vast contract moeten aanbieden (na diverse verlengingen zoals dat nu geregeld is) en dat is volgens haar de reden. Haar werkgever heeft gezegd, dat wanneer ze referenties nodig heeft hij deze natuurlijk graag wil verstrekken. Ook zou ze niet zonder meer 'op straat' staan. Wellicht verzinnen ze wel iets.
Wij denken dat hij haar dus niet in vaste dienst wil nemen en een stok zoekt om mee te slaan, maar haar op zich niet zomaar wil laten zitten.
Natuurlijk is het voor bedrijven in deze tijd lastig, maar zeker ook voor de werknemers. De regelingen zoals die door de overheid zijn bedacht, werken dit soort praktijken natuurlijk in de hand.
Zij is overigens niet de enige die om deze reden geen verlenging van een contract krijgt. Een collega die ook ca. 2 jaar werkzaam is moet verdwijnen.
Nu is het zo, dat ze zonder meer haar werkdagen aangepast hebben. De roosters voor de komende 2 weken waren bekend, waarbinnen mijn dochter geen woensdagen ingepland stond. Nu zijn plotseling nieuwe roosters gemaakt waarbinnen ze wel op de woensdagen ingepland staat. Ze heeft de afgelopen 2 jaar juist op de woensdagen afspraken bij huisarts en tandarts afgesproken, waardoor haar reguliere werkdagen niet gebroken zouden zijn en de winkel er geen last van zou ondervinden. Ze heeft, zoals dat gaat bij tandartsen, een tijdje geleden een afspraak gemaakt bij de tandarts voor een vervolgbehandeling. Ze zit nl. in een traject van tandartsbehandelingen.
Nu heeft ze na de bekendwording van haar nieuwe werkroosters aangegeven, dat er een afspraak gepland is met de tandarts. Die moet ze volgens haar werkgever afzeggen in verband met ziekte.
U begrijpt, dat dit niet kan in verband met de vervolgbehandelingen die op elkaar zijn afgestemd. Ze heeft altijd netjes haar vrije woensdag gebruikt voor dit soort privé afspraken en nu wordt ze met het einde van haar contract in zicht voor dit soort dingen gezet.
Kan dit zo maar op deze manier? Ze voelt zich er vanzelfsprekend erg ongemakkelijk onder.

Het contract van uw dochter eindigt van rechtswege in de maand mei. Ik begrijp dat u wel moeite heeft met de reden van niet verlening, maar verder begrijpt u dat haar contract niet verlengd zal worden. Zij kan tijdig een WW aanvragen (indien zij de eisen voor toegang tot de WW voldoet uiteraard).

Voor wat betreft het werken op niet roosterdagen. Dat kan alleen met instemming van de werknemer en in alleen in bijzondere gevallen kan een werkgever een verlof of vakantie intrekken. Dat is hier niet aan de orde. Het lijkt me dat de werkgever hier niet netjes handelt door haar op woensdagen in te plannen, nu uw dochter die (roostervrije dagen) gebruikt voor haar tandartsbezoek. Dit noemen we niet goed werkgeverschap.

Het is verstandig dat uw dochter een mail stuurt of een brief schrijft aan de werkgever met een korte zakelijke uitleg (zoals u boven duidelijk heeft omschreven) dat zij niet kan werken/invallen op haar vrije dag omdat zij verhindert is tengevolge van noodzakelijk tandartsbezoek, welke niet verzet kan worden.

Tip: laat uw dochter goed kijken of de werkgever aan het einde van het contract goed de niet genoten vakantiedagen en vakantiegeld afrekent.

Ik hoop dat ik u een eindje op weg heb geholpen.



Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag