Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn buurvrouw komt achteruit van haar oprit rijden. Ik kom van de weg en draai de oprit op. Zij heeft mij blijkbaar niet gezien en raakt mijn auto in de flank.
Is mijn manouvre een bijzondere en is daardoor sprake van 50/50 schuld of is zij 100% aansprakelijk.
Ik stond al bijna volledig op mijn eigen oprit.

U en uw buurvrouw voerde inderdaad beide een bijzondere manoeuvre uit. U bent dan beiden voor 50 % schuld. Daarbij maakt het niet uit welke bijzondere manoeuvre uitgevoerd werd en of die bijna was voltooid.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de snelle reactie. Er was twijfel of bij mijzelf sprake was van een bijz. manoeuvre.


In en uitrijden van inrit is beide een bijzondere manoeuvre. In beide gevallen wordt u geacht dusdanig op te letten dat u geen aanrijding veroorzaakt of die kunt voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mevrouw

Ik kreeg deze reactie van de RB verzekeraar m.b.t. achteruit rijden buurvrouw.

Het spijt me te moeten zeggen, maar mevrouw zit er volkomen naast.
Een dubbele bijzondere manoeuvre bestaat niet.

Wat moet ik hier nu mee?


Geachte heer/mevrouw,

Begrijpelijk dat verschillende berichten verwarrend voor u werken.

Toch blijf ik erbij dat - mits ik uw verhaal goed begrepen heb - in dit geval een andere schuldverdeling dan 50/50 op zijn plaats zou zijn.

Zowel het inrijden en verlaten van een inrit, als achteruitrijden zijn bijzondere verrichtingen, conform artikel 54 RVV. Uw buurvrouw verliet een inrit en reed daarbij achteruit, terwijl u diezelfde inrit, vooruit, inreed.
Daarbij ging u ervan uit dat uw buurvrouw u had opgemerkt, omdat zij nog stilstond, maar u was toch erg voorzichtig. Ik begreep van u dat uw buurvrouw u echter in het geheel niet gezien bleek te hebben en dus kennelijk onvoldoende voorzichtigheid/oplettendheid in acht heeft genomen.

Wanneer beide partijen een bijzondere verrichting uitvoeren, geldt meestal een schuldverdeling van 50/50. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk, afhankelijk van de specifieke situatie, die een andere schuldverdeling rechtvaardigen.
In het geval van u en uw buurvrouw lijkt er sprake te zijn van een dergelijke uitzondering, omdat van uw buurvrouw meer oplettendheid/voorzichtigheid verwacht had mogen worden.

Ik kan mij voorstellen dat u, uit sociaal oogpunt, toch kiest voor een 50/50-regeling, maar juridisch gezien staat u m.i. sterker dan uw buurvrouw.

Ik wens u succes toe en een schaderegeling die voor beide partijen rechtvaardig voelt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag