Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn buren en ik hebben een aan elkaar grenzende oprit die wordt gescheiden door een betonnen band. Mijn oprit is langer dan die van de buren.
De buren parkeren hun auto op hun oprit.
De buurman heeft een ligfiets en kan daardoor niet over zijn oprit langs zijn auto.
Hij fiets daardoor vaak over mijn oprit.
Nu is de verstandhouding tussen de buren en mij dusdanig verslechterd dat ik een houten erfafscheiding wit plaatsen. Hierdoor kan de buurman dus, wanneer hij zijn auto op zijn oprit parkeert, niet langs zijn auto met zijn ligfiets.
Hij beroept zich nu op erfvriendelijkheids recht en wil daarmee verhinderen dat ik de erfafscheiding plaats.
Hij blokkeert toch zijn eigen oprit, hij kan toch ook de auto op de parkeerhaven aan de overkant zetten wanneer hij met zijn ligfiets op pad wil?
Vraag is nu: mag ik de erfafscheiding plaatsen en of heb ik daadwerkelijk te maken met een erfvriendelijkheidskwestie?
Graag uw reactie.

Als er sprake is van een erfdienstbaarheid dan bent u gehouden dit te dulden en mag de buurman dus gebruik maken van uw erf. Is er geen erfdienstbaarheid gevestigd dan moet hij zelf voorzien in zijn eigen oprit. U kunt een erfafscheiding plaatsen op uw grond voor uw eigen privacy. Komt u er samen (nog) niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat ik graag wil weten, wanneer er geen erfdienstbaarheid is gevestigd kan de buurman zich dan beroepen op erfdienstbaarheid dat ontstaan is door verjaring? Omdat hij al jaren, bij gelegenheid, mijn oprit gebruikt?
Hij doet dit uiteraard uit gemakzucht omdat hij dan zijn auto niet hoeft te verzetten.
Het is daarom geen noodzaak dat hij mijn oprit gebruikt.


Verjaring is mogelijk. Wanneer de erfdienstbaarheid al bestond en er geen bezwaren tegen waren dan ontstaat er als het ware een bezit van de erfdienstbaarheid. U heeft als eigenaar wel een vordering tot beëindiging van het gebruik, maar deze vordering verjaart wel na 20 jaren indien de buren niet te goeder trouw zijn. Zijn ze wel te goeder trouw dan is de periode van verjaring na 10 jaren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als u mijn eerste bericht leest kunt u dan concluderen dat er sprake is of kan Zijn van erfdienstbaarheid of is dit in dit geval überhaupt niet het geval om dat het gebruik van mijn oprit puur uit gemakzucht en niet uit noodzaak is geschiedt, waar bij opgemerkt dient te worden dat ik niet heb kunnen constateren hoe vaak dit is gebeurd. Ik zie het af en toe.
Mij is namelijk niet duidelijk of erfdienstbaarheid uit deze situatie heeft kunnen ontstaan.


Reactie van de vraagsteller

Kan ik ongehinderd een erfafscheiding op mijn oprit plaatsen zonder het risico te lopen hem straks weer af te moeten breken.


Reactie van de vraagsteller

..


Zoals u het stelt is het niet per definitie een erfdienstbaarheid. Het gaat erom of u het fietsen via uw oprit hebt getolereerd gedurende langere tijd in ieder geval minimaal 10 jaar. Want dan kan er sprake zijn van verjaring als het een erfdienstbaarheid betreft. De buurman dient in eerste instantie zelf zorg te dragen voor genoeg ruimte op zijn oprit om te kunnen fietsen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag