Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn broer is onterft door mijn moeder. Heeft hij nog wel recht op erfenis van de broer van mijn moeder?

Mijn broer is onterft door mijn moeder die inmiddels al is overleden. Nu is ook de broer van mijn moeder overleden. Waar heeft mijn broer recht op?

Het onterven van een familielid heeft alleen betrekking op de erfenis van de persoon die de onterving heeft gedaan. In dit geval kan jouw moeder je broer alleen onterven van haar eigen bezittingen. Dus, de onterving van je moeder zorgt ervoor dat je broer geen recht meer heeft op haar nalatenschap.

De erfenis van je oom, de broer van je moeder, staat hier los van. Of je broer recht heeft op een deel van deze erfenis, hangt af van wat je oom in zijn testament heeft bepaald. Indien je oom geen testament heeft nagelaten, dan wordt de erfenis verdeeld volgens de wet. De wet bepaalt dat eerst de kinderen en de eventuele weduwe of weduwnaar van de overledene erven. Als deze er niet zijn, erft de verdere familie, zoals broers en zussen. Indien ook die er niet zijn, krijgen de neven en nichten, waaronder mogelijk je broer, het erfgoed.

Dus, het feit dat je broer door je moeder is onterfd, heeft geen invloed op zijn eventuele erfenisrechten van de broer van je moeder. Dit wordt bepaald door de wet of het testament van je oom. Het is aan te raden om een juridisch expert of notaris te raadplegen voor meer specifieke informatie, omdat erfrecht een complex rechtsgebied kan zijn waarbij vele factoren invloed kunnen hebben.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag