Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn broer is een half jaar geleden overleden.Ik heb getekend voor zijn crematie en alle bijkomende zaken geregeld en betaald. Ik heb ook geregeld dat zijn ex partner weer terug kon in hun oude woning zonder huurverhoging. Daar bij heeft zij ook nog eens een verzekeringsuitkering ontvangen van 22000 euro en de gehele inboedel mogen houden.Nu schijnt mijn broer nog een schuld in de plaatselijke kroeg te hebben van 1500 euro. Dit is een rekening van een half jaar cafe bezoek en wordt via zijn ex naar mij toegespeeld. Ben ik verplicht dit te betalen?Graag uw juridisch advies.

Ja. helaas bent u ook verplicht deze te betalen als openstaande schuld die uw broer had bij de lokale kroeg door de genuttigde consumptie.

Beoordeel dit antwoord:

Ik heb nog wel wat vragen voor ik een antwoord kan geven. Had uw broer een testament? Zo ja, wat was daarvan de inhoud? Zo nee, had hij kinderen en/of een echtgenote. Zo nee, zijn er nog andere broers en zusters of ouders? Heeft iemand de nalatenschap van uw broer aanvaard. Het lijkt alsof u dat hebt gedaan, maar het hoeft niet. Dan die verzekeringsuitkering. Wie was de verzekeringnemer? Hoe kan het dat de ex van uw broer die verzekering heeft geïncasseerd. Was zij begunstigde ondanks dat zij ex was? Dus eerst maar eens de bovenstaande vragen beantwoorden alvorens de vraag kan wordenbeantwoord wie de cafe verteringen moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Uw vraag kan inderdaad nog niet goed beantwoord worden zonder meer informatie te verschaffen. Het kan zijn dat u de schuld moet betalen, maar andere schuldenaars zijn ook zeker mogelijk. De vragen van Willem van der Kolk zult u dan eerst moeten beantwoorden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Aanvullende informatie. Mijn broer had geen testament. Hij had geen kinderen en was niet getrouwd. Mijn vader en ik waren de enige directe familie. Mijn broer was de verzekeringnemer en zijn ex was de begunstigde. Vlak voor zijn overlijden wilde hij mij als begunstigde van de polis hebben .Door zijn plotselinge overlijden is dit er echter niet meer van gekomen. Wij zijn daarna mondeling overeengekomen, dat zijn ex de polis kon gebruiken om eerst alle schulden af te lossen en de rest mocht ze houden . Van dit gesprek is 1 persoon getuige geweest.


volgens de wet zijn de erfgenamen van uw broer: zijn vader en u, elk voor de helft. U hebt zich vermoedelijk opgesteld als erfgenaam die de nalatenschap heeft aanvaard door u te gedragen als erfgenaam., namelijk door de crematie te regelen en alle bijkomende zaken en dat ook te betalen. Verder ook door u te bemoeien met het huurcontract. Dat zal wel uitgelegd moeten worden als zogenaamde zuivere aanvaarding waardoor u aansprakelijk bent voor alle schulden van uw broer, dus ook zijn caféschuld. De verzekeringsuitkering aan zijn ex lijkt een soort gift. Als met de ex is afgesproken dat zij uit de verzekeringsuitkering de cafe-schuld zal voldoen moet zij die afspraak nakomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag