Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn baan is na 27 jaar komen te vervallen

Ik werk al 27 jaar met een vaste baan met vaste uren bij een bedrijf wat besloten heeft om het werk ergens anders te laten maken omdat de kosten te hoog waren...Daardoor is helaas mijn baan te komen vervallen en is er alleen maar werk voor mij in de buiten dienst waar ik niets aan vindt en lichamelijk ook niet geschikt voor ben omdat ik al een aantal klachten heb met de elleboog knie en de rug..Op dit moment zit ik met psychische klachten thuis...Wat is het beste om te doen nu?

Het spijt me te horen dat je je oorspronkelijke baan onder dergelijke omstandigheden bent verloren. Er zijn enkele stappen die je kunt nemen in deze situatie:

1. Volgens het Nederlands recht moet in principe de werkgever alles in het werk stellen om jou ander passend werk aan te bieden binnen het bedrijf als je eigen functie komt te vervallen. Als dat niet lukt, dan kan de werkgever overgaan tot een ontslagprocedure. Hierbij moet hij een ontslagaanvraag indienen bij het UWV of de kantonrechter.

2. Gezien je genoemde klachten, is het mogelijk verstandig om medisch advies in te winnen. Ben je al in gesprek met een bedrijfsarts? Deze kan je fysieke en mentale situatie beoordelen en passend advies geven. De bedrijfsarts kan ook overleggen met je werkgever over aangepast of ander werk.

3. Als je werkgever overstapt op ontslag en je bent het hier niet mee eens, kan je bezwaar maken. Het is raadzaam om hierbij juridisch advies in te winnen. Een jurist of advocaat kan je helpen met jouw rechten en plichten in deze situatie.

4. Als je werkgever je wil ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen, heeft hij toestemming nodig van UWV. Als UWV toestemming verleent, heb je nog steeds het recht om bij de rechter te verzoeken om het ontslag ongedaan te maken, of om te verzoeken om een hogere vergoeding.

5. Misschien kom je ook in aanmerking voor een uitkering. Dit zou je kunnen bespreken met het UWV.

Het is sowieso raadzaam om met een professional te praten over je situatie. Of dat nu een arts, een jurist, een advocaat, of iemand anders is, hangt af van je specifieke omstandigheden."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag