Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mijn 19 jarige zoon heeft diefstal in dienstbetrekking gepleegd. Hij is al voor een interview op het politiebureau geweest. Nu moet hij voor een zitting bij de officier van justitie komen. Heeft hij nu een advocaat nodig.

De officier van justitie is bevoegd bij overtreding van bepaalde delicten een strafbeschikking op te leggen. Zo kan hij een taakstraf of geldboete opleggen. Ook zijn er bijkomende gevolgen verbonden aan het accepteren van een strafbeschikking. Zo zal het accepteren van de strafbeschikking tot een aantekening in de justitiële documentatie (straflblad) leiden. De opgelegde strafbeschikking kan op die manier de verlening van een VOG negatief beïnvloeden.

Er zijn dus (mogelijk) nogal wat gevolgen verbonden aan de zitting. Derhalve heeft uw zoon recht op een advocaat. Afhankelijk van het inkomen en vermogen van uw zoon kan hij in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

U kunt direct contact opnemen als u graag meer informatie wilt of als u graag een van onze gespecialiseerde advocaten wilt inschakelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen
Kan een advocaat invloed uitoefenen op de straf. Mijn zoon heeft het gedaan en we zijn ons er terdege bewust van dat hij straf krijgt. Met of zonder advocaat krijgt hij straf. Mvg


De advocaat behartigt de belangen van de cliënt. Dat betekent dat hij/zij alles in het werk zal stellen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. De uiteindelijke straf is daar uiteraard ook een onderdeel van.

Het kan voorkomen dat bepaalde wettelijke voorschriften niet in acht zijn genomen of dat een officier van justitie een andere straf dan in vergelijkbare gevallen wil opleggen. Het is dan aan de advocaat om de officier van justitie hier op te wijzen. Het is dus altijd aan te bevelen een advocaat in de arm te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Hier ben ik het mee eens

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag