Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Middeling draagkracht van toepassing bij ZZP-er?

Via een platform hebben wij geprobeerd een ouderschapsplan op te stellen. De omgangsregeling en andere zaken zijn inmiddels allemaal akkoord voor ons. Het enige dat nog openstaat is het bedrag aan kinderalimentatie.
Sinds we uit elkaar zijn, heeft X voorgesteld om 400 EUR per maand te betalen. Dat doet hij tot op heden ook, echter is hij in januari gestopt met betalen omdat hij volgens eigen woorden: “het juiste bedrag wil betalen, zodra we daar overeenstemming over hebben”. Daarnaast ter info: X betaalde t/m november 2022 ook de kinderopvang en kreeg daar toeslag voor. Dat heeft hij stopgezet, waarbij vanaf december ik de opvang ben gaan betalen, en ik hiervoor ook toeslag heb aangevraagd.
Om het juiste bedrag aan kinderalimentatie te bepalen, hebben we via dat platform het LBIO een draagkrachtberekening laten maken. Dit is reeds in september gebeurd. Echter, de gebruikte gegevens bleken onjuist; mijn salaris obv 4 dagen werken was gebruikt, zijn inkomsten waren incorrect. Kortom, we hebben het LBIO gevraagd een nieuwe berekening te maken. Het resultaat: 506 euro alimentatie – minus zorgtoeslag voor X, wat zou uitkomen op 412.50.

X geeft nu echter aan dat niet zijn juiste inkomen is gebruikt voor de berekening. Ter verduidelijking; hij werkt in vast dienstverband bij Y: 22K per jaar. Daarnaast is hij ZZP-er en heeft hij daarmee inkomen als DJ. Volgens het tremarapport (link) vindt draagkrachtberekening plaats obv het NBI (Netto Besteedbaar Inkomen), waarbij bij evt verhoging/verlaging van inkomen daarmee gerekend moet worden, omdat dat immers ook de situatie zou zijn als we nog samen zouden zijn. X zijn voorstel nu is echter om te rekenen met zijn winst uit DJ-werk rondom het gemiddelde van 3 jaren. Ik heb daar problemen mee omdat:
• Het gemiddelde van 3 jaren een zeer laag en niet representatief inkomen is vanwege de corona jaren waarin hij thuis heeft gezeten
• Hij wil rekenen met winst uit onderneming – ik heb de aangiftes van de afgelopen jaren bekeken, en hij heeft daar gemiddeld jaarlijks opbrengsten van 32K, maar schrijft tevens grote bedragen af. Middeling over de laatste 3 jaar zou uitkomen op negatief (!) 5000 euro. De belastingdienst heeft deze cijfers blijkbaar steeds goedgekeurd, echter zijn de gigantische afschrijvingen zeer twijfelachtig (hij heeft geen assets om af te schrijven, en doet dit enkel om de inkomsten te drukken).

Ik heb gelezen dat een rechter bij een ZZP-er ook nog wel eens naar de afgelopen 3 a 4 jaar wil kijken, om op basis daarvan de draagkracht te berekenen. Voor X zijn de coronajaren natuurlijk mager geweest, maar afgelopen jaar heeft hij een normaal jaar gehad en 32K verdiend. Hoe kijkt de rechter hiernaar?
Daarnaast heb ik gelezen dat bij een ZZP-er het gebruikelijk is om afspraken te maken obv wat de kinderen nodig hebben. Daarbij kan nog jaarlijks achteraf bepaald worden wat er eigenlijk betaald had moeten worden, zodat een verschil kan worden rechtgetrokken. Dan blijft alles altijd zuiver. Echter, X wil absoluut niet met mij aan tafel hierover. Wil ook absoluut geen mediator. Ik voel me dus meer en meer genoodzaakt om een advocaat in te schakelen. Ik krijg het gevoel dat ik een zeer gedetailleerd plan moet laten aftekenen waarin ook vastligt dat er jaarlijks door een onafhankelijke accountant zijn DJ cijfers worden gevalideerd, om vervolgens daarop de alimentatie te kunnen berekenen.

Kortom, ik wil graag weten wat mijn rechten zijn:
• Heeft X gelijk mbt zijn voorstel om te middelen met de winst over de laatste drie jaar (dat zal uitkomen op ongeveer -5K)
• Is het verstandig om alles naar een advocaat te brengen, inclusief de belastingaangiftes van de afgelopen jaren omdat hij daar onrealistische afschrijvingen heeft gedaan om de winst te drukken?
• Hoe kan ik waarborgen dat er een goed plan komt, waarbij hij in de toekomst niet meer kan sjoemelen met cijfers? Rechter?

Als uw ex inderdaad niet wenst te overleggen, kan ik voor u de kwestie voorleggen aan de rechter. Deze zal dan de situatie afwegen en een bindend besluit voor u beiden vastleggen in een uitspraak.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag