Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Met belangstelling las ik de vraag van iemand, wiens zoon niet mee wil werken bij het verstrekken van zijn inkomensgegevens aan de gemeente t.b.v. bijstand.
Nu wordt de wet waarschijnlijk helemaal teruggedraaid, maar geldt hier niet een omgekeerde bewijslast?.
De gemeente vraagt om bewijzen, de zoon geeft die niet. Als de bijstandontvanger(ster) zegt: mijn zoon verdient niet, dan moet de gemeente toch gaan bewijzen dat het wel zo is? Dan maar niet via de zoon, maar via de belastingdienst zou je zeggen......

Er is geen omgekeerde bewijslast want de bijstandsontvanger moet schriftelijk aangeven welke inkomsten zijn gezin heeft. U heeft in die zin gelijk dat als de bijstandontvanger aangeeft dat de zoon niet verdiend dat de gemeente dan niet mag korten en moet bewijzen dat de zoon wel inkomen heft. Maar probleem is dan wel als de gemeente dat bewijst de bijstandontvanger simpel gezegd bijstandsfraude pleegt en dat is strafbaar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inderdaad, dat klinkt heel logisch. Jammer dat de gemeente de gegevens zowiezo niet bij de belastingdienst opvraagt, dat zou de betreffende persoon een hoop sores schelen.


Reactie van de vraagsteller

P.S. maar móet de bijstandaanvrager een jaaropgave of stroken overleggen? Kan die persoon niet zelf een schatting maken? Beter iets te hoog schatten dan. Dan houdt de aanvrager geen gegevens achter en aan het eind van het jaar kan er misschien gecorrigeerd worden aan de hand van de gegevens die de belastingdienst heeft.Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag