Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Met 26 huizenbezitters (recreatiepark met permanente bewoning) hebben wij een Vereniging van Eigenaren. De leden betalen jaarlijks een contributie voor algemeen onderhoud. Nu heeft een van de leden het lidmaatschap opgezegd en weigert contributie te betalen. Volgens onze statuten is iedere eigenaar automatisch lid van de VVE en kan dit dus niet. Hij houdt echter voet bij stuk.
Hoe nu verder???

Geachte mevrouw, mijnheer,
Niet alleen volgens de statuten is iedere eigenaar automatisch lid, ook op grond van de wet. Als u een incassoprocedure heeft afgesproken binnen de VVE, kunt u die inzetten.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad. Maar ook als u geen incassoprocedure heeft afgesproken kunt u de contributie incasseren. Stel hem in gebreke, stel een korte termijn van bijv. 4 dagen waarbinnen betaald moet worden. Wordt binnen die termijn niet betaald, dan worden nadere rechtsmaatregelen getroffen. De kosten daarvan worden verhaald op de wanbetaler. Een jurist, een deurwaarder kan u dan verder op weg helpen met een juridische procedure indien betaling wederom uitblijft en u een rechter moet inschakelen. En wellicht een volgend onderwerp op de eerste jaarvergadering: incassoprocedure binnen de VVE. Ik kan u daarbij van dienst zijn door een procedure op maat op te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie! Eerste helft antwoord zeer nuttig; laatste zin biedt geen soelaas aangezien wij geen incassoprocedure hebben afgesproken. Wij overwegen een deurwaarder in te schakelen; met het recht aan onze zijde zou dat een oplossing kunnen zijn.
Kunt u mij ook het artikel van het Burgerlijk Wetboek noemen waar u aan refereert?
Bij voorbaat dank!
Maike Versteeg


Reactie van de vraagsteller

Opnieuw dank - ik kom later graag op uw voorstel terug.



Bovenstaande antwoorden kloppen helaas niet. In dit geval is geen sprake van een wettelijke vereniging van eigenaren! Die is er alleen bij de splitsing van een gebouw in appartementsrechten. En alleen dan is het lidmaatschap bij de wet verplicht gesteld. In het geval van een vakantiepark met onafhankelijke vakantiewoningen waarbij geen sprake is van appartementsrechten, is een VvE niet verplicht en het lidmaatschap ook niet. Bovendien kan het lidmaatschap van de VvE, anders dan bij appartementsrechten, wel worden opgezegd. Overigens moet wel worden bijgedragen aan het onderhoud.

Beoordeel dit antwoord:

Dank voor de aanvulling. Voor die onderhoudsbijdrage kan dan het incassotraject worden ingezet. Er is vast in de lidmaatschapsovereenkomst en/of huishoudelijk reglement iets gemeld over betaling van de verplichte bijdragen.

Beoordeel dit antwoord:

Vraagsteller geeft als feit dat in de statuten ieder lid automatisch lid is van de VVE. De wanbetaler meent door het opzeggen van het lidmaatschap de plicht tot betaling onderhoudsbijdrage te kunnen ontlopen. In het huishoudelijk reglement en of in de statuten is op dit punt toch zeker een bepaling te vinden die dit regelt?
Wij zouden de relevante stukken moeten zien om een passend antwoord te kunnen formuleren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ter adstructie een paar bepalingen uit de statuten van onze cooperatieve vereniging:
Art. 1 lid d: 'eigenaren/zakelijk genotsgerechtigden: 'volle eigenaren [...] van de bebouwde grond/perceel'.
Art. 1, lid e:'leden: diegenen die als, lid an de cooperatie zijn toegelaten en ingeschreven'.
Leden kunnen en zullen slechts zijn: zakelijk genotsgerechtigden in de zin van art. 1 lid d.
Art. 4, lid c2: het lidmaatschap van de cooperatie kan niet beeindigd worden zolang het lid zakelijk genotsgerechtigde is.
MAAR , NU KOMT HET:
Art. 5: Ieder lid is verplicht zich te houden etc. etc. Een lid dat zijn verplichtingen niet nakomt en ook na (schriftelijke) sommatie niet wenst na te komen, KAN DOOR HET BESTUUR HET LIDMAATSCHAP WORDEN ONTZEGD. Aan deze zinsnede ontleend het betreffende lid het recht zijn lidmaatschap op te zeggen en niet meer te betalen!


Dank voor de aanvulling. Art. 4 geeft aan dat het lidmaatschap niet door het lid opgezegd/beeindigd kan worden als aan de voorwaarde is voldaan. Maar bij niet nakomen van de verplichtingen kan het bestuur het lidmaatschap ontzeggen. De bevoegdheden van het bestuur komen zo te zien uitsluitend aan het bestuur toe en niet aan leden. Wat zijn de consequenties als het bestuur het lidmaatschap ontzegt? Vervallen dan de plichten of alleen de rechten.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag