Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Meer kosten betalen door fout winkel.

Ik ben voor een pasfoto bij de P. geweest. Deze was bij aankomst bij de gemeente afgekeurd. Hierdoor kwam de afspraak te vervallen en kon ik na het weekend pas terecht. In verband met een vakantie was er te weinig tijd voor de reguliere aanvraag van een id-kaart. Om deze reden heb ik een spoed aanvraag gedaan. Hierdoor ben ik bijna 50 euro meer kwijt.
Kan ik deze kosten verhalen op P?

Het is mogelijk om de extra kosten te vorderen als je kan bewijzen dat de winkelier nalatig was en de fout heeft veroorzaakt. Om hierop aanspraak te maken dien je wel enkele stappen te volgen:

1. Stuurbewijs: Je moet kunnen aantonen dat de pasfoto die werd afgewezen, inderdaad gemaakt is door de winkel in kwestie (bv. door een betaalbewijs).

2. Aantonen dat het hun fout was: Dit kan soms lastig zijn. Het is handig om het oordeel van de gemeente in schriftelijke vorm te hebben waarin staat waarom de foto is afgekeurd. Als de reden voor de afkeuring iets is dat onder de verantwoordelijkheid van de fotograaf valt (bv. verkeerde achtergrondkleur, foto voldoet niet aan de wettelijke eisen etc.), heb je een sterke zaak.

3. In gebreke stellen: Je moet de winkelier schriftelijk (bij voorkeur per aangetekende post) in gebreke stellen. Dit betekent dat je hen formeel op de hoogte stelt van het falen van hun dienstonderdeel, de gevolgen hiervan en verzoekt om de extra kosten te vergoeden.

Als de winkelier blijft weigeren om te betalen, kan je de vordering via een kleine claims procedure aan de kantonrechter voorleggen. In dit geval kan het nuttig zijn om juridisch advies te vragen bij een gespecialiseerde jurist. Houd er echter rekening mee dat deze procedures tijd en mogelijk bijkomende kosten met zich meebrengen.

Ik hoop dat bovenstaande informatie zinvol voor je is. Nogmaals, ik raad aan om contact op te nemen met een jurist of advocaat om ervoor te zorgen dat je over alle nodige informatie beschikt om te bepalen hoe je verder moet gaan.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag