Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
Medische gegevens zonder toestemming verstrekken?
Het zonder toestemming delen van medische gegevens kan een schending vormen van het medisch beroepsgeheim en de privacywet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Medische gegevens mogen alleen met uw toestemming worden gedeeld of wanneer er sprake is van een wettelijke grondslag.
Echter, in sommige situaties kan het zo zijn dat medische gegevens zonder toestemming gedeeld mogen worden, bijvoorbeeld in het kader van kinderbescherming. In dit geval is de melding bij Veilig Thuis gedaan. Veilig Thuis is wettelijk verplicht om dergelijke meldingen te onderzoeken. Daarbij mogen ze informatie opvragen bij andere instanties zoals ziekenhuizen. Dit kan betrekking hebben op strafrechtelijke, medische of andere persoonlijke gegevens.
Als de gegevens ook gedeeld worden met uw ex-partner zonder uw toestemming, kan dit mogelijk een overtreding van uw privacyrechten zijn. Ik raad u aan om juridisch advies in te winnen om uw positie te beoordelen. Een jurist of advocaat gespecialiseerd in privacyrecht of medisch recht kan u ondersteunen.
Let wel, dit is een complexe vraag die veel verschillende aspecten van het recht raakt. Het is dus belangrijk om een expert te raadplegen."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.