Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Medeplichtigheid belastingfraude

Is de hieronder beschreven situatie een poging tot belastingfraude?

Een volwassen man is - na eerst in loondienst te hebben gewerkt als hovenier - begonnen als zelfstandige en heeft hiervoor een BTW-nummer.
De vader van deze man heeft als privépersoon een hele dure grasmaaier gekocht van ca. 7000 euro (voor zichzelf en z’n vrouw, de bovengenoemde zoon zit er enkel op als hij z’n ouders komt helpen in hun tuin - waar hij hun dan meestal een factuur voor stuurt). Daar zit een flink bedrag op aan belasting en hij geeft deze factuur daarom aan zijn dochter (die de boekhouding doet voor haar broer en zijn omzetbelasting-formulieren invult).
De dochter zegt tegen haar vader “dat is jouw grasmaaier, die factuur hoort niet thuis in de boekhouding van je zoon/mijn broer”. De vader doet alsof hij zich van geen kwaad bewust is (terwijl hij jurist is) en reageert met “maar hij gebruikt hem toch als hij bij ons komt grasmaaien, en dat is toch voorbelasting, dat kan mijn zoon/jouw broer terugkrijgen, is toch weer een paar honderd euro in het laatje”.
De dochter weigert de factuur in te voeren en voelt zich gebruikt en voor dom aangezien door haar vader. Alsof haar vader dacht “dat heeft ze vast niet door, die voert dat wel voor ons in”.
U vermoedt waarschijnlijk al dat ik de dochter ben in het verhaal, en dat klopt. Ik zou graag willen weten of ik had meegewerkt aan belastingfraude als ik deze factuur had ingevoerd. En of ik dan medeplichtig was geweest. Of misschien zelfs geheel verantwoordelijk.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag