Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Maximum aan onbetaalde pauze gedurende werkdag?

Mijn vader werkt sinds kort voor een nieuwe werkgever en heeft hier gedurende de dag in totaal 2 uren onbetaalde pauze op een werkdag van 0700-1700. De reden hiervoor is dat de ondernemer op deze manier een ruime bezetting heeft in de winkel en het makkelijker/goedkoper(?) is qua planning. Tussentijds is het niet mogelijk om naar huis te gaan ivm de reistijd. Ik vraag me af of er een wettelijk maximum is met betrekking tot onbetaalde pauzes per dag. Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt!

Als er naar werktijd wordt gekeken (zonder de 2 uur pauze dus) dan is er sprake van een werkdag van 8 uur. De wet regelt alleen een minimum recht op pauze.

-Langer dan 5,5 uur werk, recht op 30 minuten pauze.
-Langer dan 10 uur werk, recht op 45 minuten pauze.

In een CAO of bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst kunnen bepalingen opgenomen zijn over pauzes. Het is altijd belangrijk om na te gaan of daar sprake van is.

Een pauze hoeft niet doorbetaald te worden.

In dit geval is er wat bijzonders aan de hand. De werkgever laat werknemers "verplicht?" 2 uur onbetaald pauze opnemen per dag om bedrijfstechnische redenen. Alhoewel er in principe geen maximumtijd aan pauze verbonden is, moet een de werkgever zich als een goed werkgever gedragen.

Hier kan de vraag gesteld worden of deze handelswijze juist is/verplicht gesteld zou mogen worden.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u de zaak verder wenst te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag