Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Manager intimideert mij met cease-en-desist?

Ik ben een opkomend muzikant, met al een aantal nummers uitgebracht (waaronder op verschillende platenlabels). Dit doe ik onder de artiestennaam B. Nu heb ik vandaag een email gekregen waarin de manager van de Australische duo B. dreigt te komen met een cease-en-desist, als ik mijn artiestennaam niet verander. Ik heb deze email doorgestuurd naar mijn label, die zegt dat ik er niet over hoef te stressen en dat het allemaal grootspraak is van hun kant (internationale rechtszaak zou te duur zijn) maar ik voel me er totaal niet comfortabel bij. Ik weet namelijk niet of ze echt van plan zijn dit door te trekken, want als dit echt gebeurt, heb ik geen geld om een advocaat in te huren. Ik weet ook totaal niet wat mijn rechten zijn op dit moment en of zij überhaupt wel een goed juridisch standpunt hebben. Ze hebben sinds april dit jaar een Europese trademark op de naam B. staan en hun algemene punt is dat mijn naam teveel verwarring op zou brengen. Ik merk hier zelf niks van. Als ik zo onderzoek doe naar B. vind ik het sterk dat zij er iets aan merken. Zij hebben namelijk shows over de hele wereld. Voor mij komt dit over als een grote artiest die een kleine artiest wil pesten, maar ik durf er dus helemaal niks over te zeggen. Is er iets wat ik nu zou kunnen doen op dit moment?

Dit is inderdaad een complexe situatie. Laten we proberen dit stap voor stap te begrijpen.

In principe kan in het Europese merkenrecht, de eigenaar van een merk zich verzetten tegen het gebruik van een identieke of soortgelijke naam, als er door dat gebruik verwarring kan ontstaan bij het publiek. Dit geldt niet alleen voor geregistreerde merken, maar ook voor handels- of bedrijfsnamen die lokaal bekend zijn. Of er werkelijk verwarring kan ontstaan, hangt af van verschillende factoren, waaronder: de gelijkenis tussen de namen, de gelijkenis tussen de soort muziek, de mate van bekendheid van de namen, en dergelijke.

Als het Australische duo een Europees merk heeft op de naam B. en jij ook muziek maakt onder die naam, kan dat inderdaad leiden tot een mogelijke merkinbreuk. Als zij daadwerkelijk actie ondernemen, kan dit leiden tot een verbod op het gebruik van jouw artiestennaam en kan er eventueel schadevergoeding worden geëist.

Wat te doen? In jouw geval zijn er verschillende opties:

1. Het risico nemen en doorgaan met jouw huidige naam, mogelijk leidend tot verdere juridische stappen van hun kant.

2. Proactief jouw naam veranderen om mogelijke juridische conflicten te vermijden.

3. Contact zoeken met het duo of hun management om tot een overeenkomst te komen. Misschien valt er een overeenkomst te bereiken waarbij beide partijen de naam kunnen blijven gebruiken met bepaalde voorwaarden.

4. Contact opnemen met een jurist of een advocaat voor specifiek juridisch advies. Hoewel dit kosten met zich mee zou kunnen brengen, is het belangrijk om te begrijpen waar je juridisch staat.

Merk op dat dit slechts algemene informatie is. Ik zou sterk adviseren om professioneel juridisch advies in te winnen om de situatie te bespreken en te begrijpen wat jouw specifieke rechten en opties zijn."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag