Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Management verplicht mij op zaterdag te werken?

Sinds oktober 2017 (ondertussen dus al zes jaar en twee maanden) ben ik werkzaam bij een supermarkt in mijn dorp. Hierbij heb ik twee jaar en tien maanden gewerkt als medewerker verkoopklaar (vakkenvuller) en kreeg ik daarna de functie van teamleider verkoopklaar die sinds mei 2021 shiftleider verkoopklaar is geworden. Sinds ik werkzaam ben bij deze supermarkt is de bezetting van leidinggevenden op zaterdag een drama. Er zijn twee leidinggevenden nodig voor die dag, een voor het ochtend/middag gedeelte en een voor de middag/avond. Niemand wil/kan werken op deze dag. Ruim zes jaar geleden begon ik al als vakkenvuller op de zaterdag en werd ik nadat ik mijn leidinggevende functie kreeg de teamleider op de zaterdag. Soms met een andere leidinggevende erbij, in andere gevallen deed ik beide dagdelen zelfstandig.

Vervanging zoeken voor deze dag was altijd ontzettend lastig, omdat niemand op deze dag wilde werken. Ditzelfde geldt voor de vakanties. Uiteindelijk heb ik tot juli 2023 op enkele uitzonderingen na altijd op de zaterdag gewerkt. Door privé omstandigheden en drukte met stage en school waar ik meer dan 40 uur per week mee bezig ben, lukt het mij niet meer om op de zaterdag te werken. De collega die mij ondersteunde op de zaterdag heeft ontslag genomen en is intussen weg, waardoor er geen leidinggevende beschikbaar meer is op de zaterdag. Zelf heb ik mijn beschikbaarheid door bovenstaande redenen aan moeten passen naar twee doordeweekse avonden 18.00-21.30, één avond 16.30-21.30 en de volledige zondag beschikbaar. Ik heb hierbij een contract van 12 uur per week.
Het management van ons filiaal heeft daardoor stress en ze willen dit probleem niet zelf op moeten lossen. Nu willen zij beroep op mij doen door middel van 'het gewoonte recht' zoals zij dit noemen, om mij alsnog op de zaterdag te laten werken. Na ruim vijf en een half jaar vrijwillig het winkelprobleem opgelost te hebben, willen ze mij dit nu dus gaan verplichten omdat ze zelf geen andere oplossing kunnen vinden. Mag dit zomaar? Kan ik hier tegen in gaan?

Het lijkt er inderdaad op dat u te maken heeft met een gecompliceerde arbeidsrechtelijke situatie. Vergeet niet dat specifieke adviezen op basis van persoonlijke situaties buiten mijn mogelijkheden liggen. Echter, ik kan u een algemene oriëntatie geven, gebaseerd op het Nederlandse arbeidsrecht.

Laat ik beginnen met het onderwerp van de arbeidsovereenkomst. Het is van cruciaal belang om te begrijpen wat er in deze overeenkomst staat, met name betreffende de werktijden en uw beschikbaarheid. In de arbeidsovereenkomst en eventuele bijbehorende documenten zoals een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) of een bedrijfsreglement, kunnen bepalingen zijn opgenomen over wanneer en hoeveel u moet werken. Dergelijke documenten definiëren vaak de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer, dus het is essentieel om ze zorgvuldig door te nemen.

Nu, uw werkgever spreekt over 'gewoonterecht', dit is echter in de context van arbeidsrecht niet zonder meer van toepassing op individuele werksituaties. Gewoonterecht in de arbeidsrelatie betekent dat bepaalde gebruiken binnen een bedrijf, wanneer deze langdurig en onafgebroken zijn, ook rechten of plichten kunnen scheppen. Echter, de wet, CAO of arbeidscontract gaat altijd voor en kunnen eventuele gewoonten doorkruisen.

Het is belangrijk te realiseren dat werkgevers in bepaalde situaties wel de mogelijkheid hebben om werknemers op bepaalde tijden te laten werken. Bijvoorbeeld, wanneer dit van essentieel belang is voor de bedrijfsvoering of bedrijfsvoorschriften. Het is dan per situatie altijd de vraag of de eisen van de werkgever redelijk zijn.

Het bovenstaande zet de algemene lijnen uit, maar ik wil benadrukken dat individuele situaties kunnen variëren afhankelijk van tal van specifieke factoren en omstandigheden. Dit kunnen zaken zijn zoals de aard van het werk, de sector waarin u werkt, specifieke bepalingen in uw arbeidsovereenkomst, en dergelijke.

Daarom zou in uw geval het nader inwinnen van professioneel juridisch advies aanbevelenswaardig kunnen zijn. Dit zou u kunnen doen bij een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, of bij een vakbond als u daar lid van bent. Deze professionals kunnen u een meer gedetailleerde analyse en advies geven, gebaseerd op uw specifieke werksituatie en de arbeidsrechtelijke context waarin deze zich voordoet.

Tenslotte, wanneer u op zoek gaat naar juridisch advies, houd dan de volgende punten in uw achterhoofd: Zorg ervoor dat u een duidelijk overzicht heeft van uw situatie en alle relevante documentatie bij de hand heeft, zoals uw arbeidsovereenkomst, een bedrijfsreglement of CAO. En onthoud, het doel van het inwinnen van juridische hulp is om uw rechten en belangen te beschermen, zodat u optimaal geholpen kunt worden. Betrek geen juridisch ondersteuner zonder te verifiëren dat zij professioneel, betrouwbaar en deskundig zijn.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag