Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Man en vrouw zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Zij bezitten samen een appartement, wat wel op naam van de man staat, en hebben geen kinderen. De man heeft in zijn testament geregeld wat er moet gebeuren als zij tegelijk overlijden, als hij als laatste overlijd en als hij als eerste overlijd. De man overlijd, als eerste dus, in 2002 en zijn vrouw is enige erfgenaam.
De vrouw overlijd in 2017 en heeft in haar testament geregeld wie haar erfgenamen zijn en voor hoeveel %. Ook heeft zij een ex.tes.afw.bew. benoemd. Deze heeft dit geaccepteerd en een verklaring van erfrecht op laten stellen. Aangifte successie is ingediend, appartement te koop gezet, koper heeft koopakte getekend (geen voorbehoud financiering) en leveringsakte moet nog getekend worden. Maar nu: de vrouw heeft blijkbaar nooit gereageerd op een brief van de notaris in 2002 hoe zij de erfenis wilt accepteren, verwerpen, zuiver aanvaarden of benificiar. Ook is er, blijkt nu dus, nooit een verklaring van erfrecht opgesteld . Het tekenen van de koopovereenkomst is, ondanks deze gegevens, toch doorgegaan. Vraag is nu: zijn de erfgenamen in testament vrouw ook werkelijk de erfgenamen en kan de leveringsakte gewoon doorgaan. De vrouw was in testament man wel als enige erfgenaam benoemd maar heeft dit blijkbaar nooit schriftelijk bevestigd, en er is geen verklaring van erfrecht opgemaakt in 2002 en als blijkt dat de flat dan niet "" officieel" van haar was wie is dan nu de eigenaar?

Een erfenis wordt meestal stilzwijgend aanvaard. Er hoeft hiervoor geen specifieke handeling verricht te worden. Door niets te doen heeft mevrouw de erfenis geaccepteerd, is zij erfgename en dus eigenaar van de flat. De erfgenamen van de vrouw kunnen de flat dus gewoon zonder problemen verkopen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dat het appartement alleen op naam van de man stond doet dus niet terzake?


Aangezien ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, was mevrouw sowieso al mede-eigenaar. Als het goed is staat dat ook zo bij het Kadaster geregistreerd. Heeft u een uittreksel van het kadaster?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dat het appartement alleen op naam van de man stond doet dus niet terzake?
Bij het kadaster staat een cooperatieve vereniging als eigenaar. Ik vindt dit wel vreemd maar het lijkt me dat dit bij apartementen zo is want er is wel al een koopcontract getekend.


Als u mij de stukken even e-mailt, dan kijk ik even voor u. In principe moet ook bij appartementen te zien zijn wie als eigenaar geregistreerd staat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag