Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever zomaar de uren afpakken van werknemer?

Op het bedrijf waar ik werk is a.s. vrijdag een systeemupdate. Nu wordt deze update vanaf 10uur in de ochtend gepland en gaat rest van de dag duren.
Nu wordt het personeel naar huis gestuurd vanaf 10uur en is er genoemd dat het wel personeel eigen uren kost dus vrije/vakantie uren.
De vraag is mag de werkgever dat zomaar de uren afpakken van werknemer?

En andere vraag is ondanks men geen pauze neemt, mag een werkgever dan zomaar 1/2 uur pauze per dag van je uren halen?
Het is zo omdat mijn taken het niet toelaten om pauze te nemen.

Wil wel even zeggen dat het bedrijf waar ik werk geen CAO heeft.
ik hoor graag van u

alvast bedankt

Beste, werknemers kunnen in principe niet verplicht worden door de werkgever om op bepaalde tijdstippen vakantiedagen op te nemen. Uitzondering hierop ziet men wel in (bijvoorbeeld) de bouw e.d. Wel kan het zo zijn dat, indien er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen, een werknemer soms alsnog moet instemmen met "verplicht" verlof. Van die situatie lijkt in het concrete geval geen sprake te zijn. Ik merk wel op dat - ook al is er geen COA van toepassing verklaard - hetgeen in je contract staat ook van groot belang is. Wat betreft je pauze merk ik op dat je "gewoon" recht hebt op pauze, het niet geven van pauze is ook in strijd met de arbeidstijdenwet. Indien er wel pauze ingehouden wordt, maar er geen pauze gegeven wordt, dan zou je een loonvordering in kunnen stellen. Als je naar aanleiding van mijn antwoord nog vragen hebt, dan mag je uiteraard altijd even een berichtje sturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag