Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever verzoek meer uren weigeren?

Per 1 maart a.s. zal ik 5 jaar werkzaam zijn bij een zorginstelling, die onder het cao ziekenhuizen valt. Ik heb een dienstverband voor onbepaalde tijd en werk gemiddeld 8 uur per week als woon assistent. Mijn uren worden variabel ingezet wat inhoudt dat ik bijvoorbeeld weekenden werk van 16 uur (minus 2x half uur pauze) of soms meer uren per week.
Graag zou ik mijn arbeidsovereenkomst gewijzigd zien naar 16 uur per week. Dit verzoek heb ik nu voor een derde keer ingediend bij mijn leidinggevende.
De eerste keer (nov. '18) werd een suggestie gewekt van goedkeuring doordat werkgever per e-mail aangaf dat er een wijziging aan zat te komen door middel van langere diensttijden. Dit is destijds inderdaad gebeurd doordat mijn werkdiensten van de 4 uur naar 5,5 en/of 8 uurs diensten zijn gegaan. Echter bleef een uitbreiding van mijn arbeidsovereenkomst uit en overleg van de uitbreiding van mijn werkdiensten ook. Daarom wederom een verzoek gedaan voor een tweede keer (febr. '19). Mijn leidinggevende gaf op dat moment aan per e-mail dat vanwege subsidieregeling deze functie een tijdelijke betrof, er bij mij een fout gemaakt was waardoor ik een vaste aanstelling had gekregen maar het dus niet mogelijk was mijn contract te wijzigen naar 16 uur per week.
U moet weten dat er, zolang ik daar werkzaam ben, er altijd diverse woonassistenten werkzaam zijn voornamelijk met tijdelijke contracten van gevarieerde uren (0 tot 20 uur). Was een tijdelijke overeenkomst aan de wettelijke maximum, dan kwam er weer iemand anders.

Recent geleden is hier verandering in gekomen, nu hebben diverse collega's ook een arbeidsovereenkomst gekregen voor onbepaalde tijd. De uren van hun arbeidsovereenkomst variƫren tot 20 uur gemiddeld per week.

Uiteraard heb ik, toen ik dit hoorde (jan.'22), wederom gevraagd om een arbeidsovereenkomst van 16 uur.
Tot mijn stomme verbazing heb ik inmiddels mondeling begrepen dat dit verzoek niet wordt ingewilligd omdat zorgcollega's of een zorg collega (geen idee precies?) aangegeven hebben (of heeft?) het lastig te vinden met mij te communiceren als zij een ruis ervaren (ervaart). Nog nooit heb ik iets in voorgaande richting vernomen?
U kunt zich wellicht voorstellen dat ik geheel uit balans geraakt ben van deze vage afwijzing. Dit ook omdat ik de afgelopen jaren niet 1 keer met een foute intentie gewerkt heb, geen enkele keer mijn stem verheven heb, een fout woord in de mond genomen heb, enz.
Daarnaast vindt ik het ook onbegrijpelijk dat een derde mijn naam bezoedeld, de leiding dit klakkeloos aanneemt, mij hiervoor veroordeeld en bestraft door middel van het niet toekennen van de extra uren. En dit alles zonder dat ik hiervan op de hoogte was.Er is een gesprek geweest hierover maar van te voren stond al vast dat ik de extra uren niet zou krijgen, aldus mijn leidinggevende. De conclusie was wel (ook van de twee leidinggevende die aanwezig waren) dat het niet komt omdat ik niet lief ben voor de bewoners maar het komt omdat zorg collega ('s) fa(a)l(en) in communicatie na aannames die zij zelf doen!
Mijn gevoel over bovenstaande is warrig en onwerkelijk zoiets als: wat gebeurt mij nu? Er wordt mij een groot onrecht aangedaan en ik word ook nog ongelijkwaardig als mens behandelt!
Omdat ik een aanvullende Wwb uitkering heb is de prijs die ik voor dit onrecht betaal groot, nl: het verschil tussen het wel en niet normaal boodschappen kunnen doen en wel of niet geheel uit de Wwb geraken.

Uiteraard is bovenstaande onrecht niet acceptabel voor mij daarom aan u de volgende vragen:

mag mijn verzoek voor een arbeidsovereenkomst van 16 uur per week worden geweigerd?
Hoe kan ik het beste met bovenstaande omgaan?

Alvast bedankt voor uw reactie!

Hoogachtend,

U werkt lang genoeg bij uw werkgever om een verzoek tot wijziging te doen.

Een verzoek moet 2mnd voor de gewenste ingang schriftelijk worden gedaan. In het verzoek moet u de gewenste wijziging en tijdstip van de wijziging aangeven.

De werkgever moet (als het bedrijf meer dan 10 werknemers heeft) in principe akkoord gaan met de wijziging, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. De rechter neemt niet snel aan dat daar sprake van is. De werkgever moet u schriftelijk op de hoogte stellen. Als de werkgever niet op tijd beslist is er automatisch sprake van een toewijzing van het verzoek.

Als de onderneming meer dan 10 werknemers heeft had de werkgever uw verzoek in principe goed moeten keuren. U kunt de werkgever op artikel 2 "Wet flexibel werken" wijzen. Als dit niet helpt kunt u de hulp van een jurist inschakelen.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag