Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever mij uit functie zetten?

Ik ben werkzaam op een school voor voortgezet onderwijs.
Ik ben daar werkzaam sinds oktober 2019. Mijn werk carrière is begonnen bij die school als vervangster van een van de onderwijsassistentes die toen al met ziekte afwezig moest zijn.
In korte tijd ben ik van twee dagen werken, gaan werken naar vier dagen in de week. Naast het beoefenen van deze functie was ik al bezig met een opleiding tot docent Nederlands.
Mijn functie werd uitgebreid met het persoonlijk begeleiden van leerlingen.
Binnen de school is dit een aparte functie die niet door elke onderwijsassistent kan worden uitgevoerd.
Je moet in het bezit zijn van een afgeronde HBO- opleiding.
Deze had ik al voor mijn in werk treding bij de school in mijn bezit en daarom mocht ik van mijn toenmalige leidinggevende de functie van leerling coach uitoefenen. Ik werd de mentor van een 4de klas havo. Ik begeleidde 15 leerlingen persoonlijk.
Dit vond twee maanden na mijn indiensttreding plaats.
In januari van het jaar 2020 kreeg ik ook de begeleiding van 15 leerlingen uit het eerste leerjaar op mij.
Totaal begeleidde ik 30 leerlingen, zowel uit de boven- als de onderbouw.
Aan het begin van het schooljaar 2020-2021 vroeg een andere leidinggevende aan mij of ik al een training had gehad in het begeleiden van leerlingen.
Dit was niet het geval. Zij heeft toen snel geregeld dat ik deze training alsnog kreeg.
In de tussentijd begeleidde ik een nieuwe klas, een havo-5 klas.
Nadat ik de training met succes had afgerond en de havo- 5 klas de school had verlaten na het eindexamen, kreeg ik de leiding over 14 leerlingen uit een havo-4 klas.

Het schooljaar daarna werd ik aangesteld op de onderbouw van de school en was ik mentor van een brugklas en een havo-2 klas.
Naast mijn begeleiders functie beoefende ik ook mijn functie als onderwijsassistent. Dat heb ik al die tijd ook gedaan.
Na dit schooljaar kreeg ik twee tweede klassen havo om te begeleiden en halverwege het jaar viel de collega waarmee ik een klas begeleidde weg.
Ik moest de leerlingen die zij begeleidde van haar overnemen en zo kwam het dat ik in plaats van 30 leerlingen, ineens bijna 40 leerlingen had.
Ik heb het schooljaar met succes afgesloten en mijn studie verliep voorspoedig.
Ik wist het zelfs te regelen dat ik het volgende schooljaar stage kon lopen op mijn werkplek, met behoud van mijn beide functies.

Dit schooljaar ben ik de mentor/begeleider van een tweede klas.
Mijn stage verliep niet zoals ik gedacht had en ik kwam erachter dat ik ongelukkig werd van het lesgeven op de manier die van mij verwacht werd.
Ik voelde mij gelukkiger als leerlingbegeleider en ik had meer vrijheid als onderwijsassistent.
Ik besloot met mijn studie te stoppen, maar nog wel mijn propedeuse te halen.
Dit vertelde ik aan mijn nieuwe leidinggevende en zij stond achter mij en respecteerde mijn keuze.

Afgelopen vrijdag viel ik om van verbazing.
Mijn leidinggevende meldde mij dat ik het volgende schooljaar niet meer de functie van leerlingbegeleider mag beoefenen, omdat ik gestopt ben met mijn opleiding. Ik wees haar erop dat ik in het bezit ben van een HBO- diploma en zij zei tegen mij dat de school nog een keer naar mijn diploma's gaat kijken of die waardig genoeg zijn om de functie uit te blijven oefenen.
Deze diploma's heb ik gehaald voordat ik begon aan mijn carrière switch en zij zijn dus niet waardig voor een school. Het zijn geen diploma's om bevoegd les te geven. Deze diploma's heb ik gehaald toen ik nog op kantoren werkte.
Daarnaast heb ik de diploma's gehaald middels verkorte opleidingen.
Mijn leidinggevende kwam met de volgende argumenten:
Je kunt geen leerlingebegeleider meer zijn, omdat:
- wij moeten nagaan of jouw diploma's waardig genoeg zijn.
- je bent gestopt met je opleiding en daarom mag je geen leerlingen meer begeleiden.

Ik ben nu ruim 4 jaar leerlingbegeleider. Mag mijn werkgever deze functie nu bij mij wegnemen? Heeft dit gevolgen voor mijn salaris?

Voordat we verder gaan, moet ik benadrukken dat mijn advies gebaseerd is op algemene informatie, aangezien ik geen volledig beeld heb van je specifieke situatie of de volledige details van je arbeidsovereenkomst.

Volgens het Nederlandse recht kan je positie binnen een organisatie in bepaalde gevallen herzien worden, op voorwaarde dat de werkgever kan aantonen dat er sprake is van gerechtvaardigde redenen. Alleen dan kunnen ze mogelijk je functie veranderen of zelfs een ontslagprocedure starten. Echter, ze kunnen dit niet zomaar doen en moeten zich aan diverse regels houden.

Als je het niet eens bent met de beslissing van je werkgever of als je denkt dat de beslissing niet correct is, kan je overwegen juridische stappen te ondernemen. Advies vragen aan een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat zou een goed begin kunnen zijn. Zorg er verder voor dat alle communicatie over dit onderwerp schriftelijk verloopt zodat je bewijs hebt van de gemaakte afspraken en beslissingen.

Wat betreft je salaris, een wijziging van functie kan al dan niet een impact hebben op je salaris, afhankelijk van de specifieke voorwaarden in je arbeidsovereenkomst en de cao van het onderwijs als die van toepassing is.

Nogmaals, ik raad je aan om professioneel juridisch advies in te winnen. Elke situatie is uniek en het is belangrijk dat jouw specifieke omstandigheden en contractuele afspraken in acht worden genomen bij het bespreken van je rechten en mogelijkheden.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag