Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever inwerktraject van half jaar voorstellen?

Ik werk met een contract voor onbepaalde tijd bij bedrijf X en heb daar de functie van Supervisor. Nu heb ik intern gesolliciteerd op een hogere functie en ben aangenomen als Duty Manager. Nu kreeg ik een addendum toegestuurd en daar staat in dat ik per 29 maart start met het inwerktraject Duty Manager voor een half jaar. Na 6 maanden volgt een evaluatie en bij goed resultaat volgt er een salarisverhoging. Mocht de functie niet passen hetzij door keuze werkgever, hetzij door eigen keuze, dan is het mogelijk om de functie van Supervisor weer op te pakken tegen het huidige salaris.

Ik vind dit best wel vreemd want het komt over als een verkapte verlengde proeftijd van 6 maanden waar wettelijk max 2 maanden is toegestaan. Daarbij staat er niet specifiek vermeld wat een goed resultaat bij de evaluatie inhoudt en waar ik dus aan zou moeten voldoen of wat een reden is dat de functie niet past. 'mocht de functie niet passen' is nogal heel 'open' en geeft heel veel ruimte om mij terug te zetten. Ook de opmerking 'dan is het mogelijk' is volgens mij ook voor interpretatie mogelijk want er staat niet dat ik gegarandeerd terug kan.
Er staat ook niet in of ik gedurende dat half jaar een toeslag krijg op mijn huidige salaris, dus ik moet er van uitgaan dat ik 6 maanden in een hogere functie werk tegen het huidige (lagere) loon.
Externe kandidaten worden niet met een inwerktraject aangenomen maar met een proeftijd van 2 maanden, (uiteraard wel met een eerste jaarcontract) en gelijk met het salaris behorende bij de functie. Dit voelt dus niet helemaal correct.
Vooraf heb ik al aangegeven dat ik van mening ben dat max 2 maanden mogelijk is, maar er is mij verteld dat de HR manager dit had uitgezocht en dat het toegestaan is.
Dus mijn vragen zijn: mag een werkgever een dergelijk inwerktraject voor 6 maanden afspreken of is dit gewoon verkapte proeftijd?
Moet de werkgever niet gelijk het bij de functie behorende salaris betalen? En moet er niet expliciet in het addendum worden opgenomen dat ik een garantie heb van terugkeer in oude functie?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag