Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever een opzegtermijn van 3 maanden hanteren?

Het betreft opzegging binnen de termijn van een jaarcontract wat zou eindigen op 31-12-2023 en wat per 1-01-2024 omgezet zou worden naar een vast contract onder dezelfde voorwaarden van het jaarcontract zoals kort in een mail zo bevestigd.

Na aandringen omdat het jaarcontract bijna verliep is per mail bevestigd dat het contract voor bepaalde tijd per 1-1-2024 verlengd zou worden onder dezelfde voorwaarden naar een vast contract. Jaarcontract eindigde 31-12-2023. Nu is het geval dat voor 31-12-23 op 27-12-2023 is opgezegd vanwege een nieuwe baan. Werkgever zegt nu dat juridisch gezien er een opzegtermijn is van 3 maanden en dit geldt voor alle universiteiten. Klopt dit? Daarnaast heb je toch niets te maken met het nieuwe contract aangezien er binnen het jaarcontract is opgezegd? Hoor graag jullie reactie.

Voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (zoals een jaarcontract) gelden specifieke regels. Over het algemeen is het zo dat een contract voor bepaalde tijd niet opzegbaar is tenzij dat nadrukkelijk in het contract is opgenomen. Volgens het Burgerlijk Wetboek kan de opzegtermijn bij een arbeidsovereenkomst van een jaar of korter inderdaad een maand zijn, maar het is belangrijk te benadrukken dat deze termijn vaak in het contract zelf wordt bepaald.

Daarnaast, in je specifieke situatie, als het contract op 27-12-2023 is beëindigd, dan valt dit nog binnen de termijn van het oorspronkelijke jaarcontract, en niet binnen de verlenging naar een vast dienstverband dat zou ingaan vanaf 1-1-2024.

In jouw geval, omdat je volgens jouw informatie binnen het jaarcontract hebt opgezegd, zou de opzegtermijn van het jaarcontract moeten worden nageleefd. Afhankelijk van wat daarin is vastgelegd, kan het variëren.

Maar toch, het is complex omdat deze zaak verstrengeld raakt met andere factoren zoals bijvoorbeeld CAO’s. Aangezien je werkgever aangeeft dat er specifieke regels voor universiteiten gelden, vermoed ik dat hij zou kunnen verwijzen naar regels uit de CAO voor universiteiten.

Helaas zonder duidelijke feitelijke details, is het onmogelijk om precies advies te geven. Daarom zou ik je willen adviseren om deze kwestie met een jurist of arbeidsrechtsadvocaat te bespreken. Zij kunnen helpen beoordelen wat de specifieke situatie is, kijken naar de details van het contract en mogelijke opvolging adviseren.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag