Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag werkgever aangevraagde vakantiedagen weigeren?

Ik heb deze week mijn vakantie aanvraag ingediend. Ik heb al jaren tussen kerst en oudjaar vrij gevraagd en nooit is dit een probleem geweest. Ik vraag mijn vakantie ruim op tijd aan. Nu ook weer ruim 1 jaar van tevoren. Nu heb ik een nieuwe leidinggevende en die zegt nu ineens dat mensen die dit jaar geen vrij hebben gehad volgend jaar voorrang hebben om tussen kerst en oudjaar vrij te hebben. Ik vind dit erg raar want mijns inziens mag mijn werkgever mijn vakantie aanvraag toch niet weigeren als ik zolang van tevoren het indien of mag dit wel?
Een andere collega van mij die dit jaar met pensioen is had altijd in de maand augustus vrij en daar is ook nooit overleg over geweest als anderen dan ook vrij wilden of dit wel of niet mogelijk is. Nu gooien ze het er namelijk ook op dat er altijd iemand in het team beschikbaar moet zijn. Dit is de 1e keer dat dit gebeurd dus ik zou graag willen weten wat mijn rechten zijn op het gebied van vakantie aanvraag en de goedkeuring ervan en of mijn werkgever mijn vakantie voor volgend jaar december dus mag weigeren.

In het algemeen heeft de werkgever de plicht om de werknemer in staat te stellen vakantie op te nemen. Volgens de Nederlandse wet (Burgerlijk Wetboek boek 7, artikel 638) moet de werkgever in principe de werknemer in staat stellen om zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen. Als werknemer heb je recht op in ieder geval viermaal je wekelijkste arbeidsduur per jaar aan vakantiedagen.

Wat betreft het bepalen van de vakantieperiode stelt de wet dat de vakantie wordt vastgesteld volgens de wensen van de werknemer. De werkgever kan alleen van deze wens afwijken als daar zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen voor zijn. Dit betekent dat als jouw aanvraag voor vakantie het bedrijfsproces aanzienlijk verstoort, de werkgever dit kan weigeren.

De leidinggevende klachten dat er altijd iemand beschikbaar moet zijn, kan gezien worden als een zwaarwegend bedrijfsbelang, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Het feit dat andere werknemers voorrang hebben omdat zij nog geen vakantie hebben opgenomen, is niet per se een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Belangrijk om te weten is dat de werkgever binnen twee weken na het verzoek moet reageren. Als de werkgever niet op tijd reageert, dan wordt de vakantie geacht te zijn goedgekeurd volgens de wensen van de werknemer.

In jouw geval zou ik je aanraden om in gesprek te gaan met je werkgever of leidinggevende om je rechten en wensen aangaande je verlofaanvraag te communiceren. Mocht dit niet tot een gewenste oplossing leiden, dan zou je kunnen overwegen om juridisch advies in te winnen van een professional.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag