Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mag webshop zonder reden koopovereenkomst ontbinden?

Mag een webshop zonder, reden of uitleg, verder overleg of toestemming, een koopovereenkomst ontbinden nadat deze de order heeft geaccepteerd en hier betaling voor heeft ontvangen?

De situatie is deze, ik heb een bestelling gedaan bij een webshop. Nadat ik deze heb gedaan, betaald heb, en confirmatie heb ontvangen, kwam ik er achter dat ik een kortingscode had. Ik heb een e-mail gestuurd waar ik vroeg of deze a.u.b. retroactief op de order gebruikt zou kunnen worden. Zonder verder overleg heeft de webshop vervolgens de order geannuleerd en mij aangegeven dat ik de bestelling opnieuw kan plaatsen via de webshop met de kortingscode om het op die manier te regelen.
Echter heeft de webshop het product nooit opnieuw te koop gezet voor mij om het product nogmaals te kunnen aankopen. Ik heb duidelijk aan de webshop aangegeven, diezelfde dag nog, dat ik de bestelling niet wil annuleren. Zelfs zonder kortingscode wens ik nog steeds de bestelling in ontvangst te nemen. De webshop heeft nooit reactie gegeven op mijn e-mails, maar heeft later wel het product te koop gezet gebundeld met andere producten, voor een aanzienlijk hogere prijs. Het lijkt hier dus niet om een voorraad probleem te gaan, of tenminste, als het een voorraad probleem was, is deze inmiddels opgelost.
Mijn vraag is: mag een webshop op deze manier orders annuleren? Zonder toestemming, zonder verder overleg of reden, en onder de belofte de bestelling opnieuw te kunnen plaatsen (en dit dan onmogelijk maken).

Ik heb deze vraag aan het Juridisch Loket gesteld, welke geen duidelijk antwoord gaven in ja of nee. Ik heb deze vraag ook aan de Consumentenbond gesteld en hun juristen gaven aan nee, dat mag niet. De juristen van O. advocaten geven echter aan dat webshops dit wel mogen doen en dat deze webshop aan al hun verplichtingen heeft voldaan door het geld terug te storten. Geen van hen hebben deze meningen met directe regelgeving doen onderbouwen. Misschien kunt u meer duidelijkheid scheppen over of dit wel of niet zo maar kan? Zo ver is het heel erg moeilijk om een antwoord met directe onderbouwing vanuit de wet te vinden en dat is erg verontrustend.

In de Terms of Service van de webshop staat expliciet dat overeenkomsten alleen schriftelijk in overeenstemming met de partijen veranderd kunnen worden, als dat een verschil zou maken.
Mag een webshop zonder, reden, verder overleg, of toestemming een koop overeenkomst ontbinden nadat deze hier betaling voor heeft ontvangen en de order heeft geaccepteerd?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag