Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag verhuurder zomaar prijs verhogen?

Sinds november 2020 woon ik op de Overtoom waar ik een zelfstandige woonruimte onderhuur. Ik sta hier ook ingeschreven. De hoofdhuurder is deze maand overleden en nu wil de verhuurder mijn contract zien, zodat we een nieuw contract kunnen opstellen. Ik kan mijn contract alleen nergens meer vinden. Kan ik op basis van de betaalde huur van de afgelopen jaren aantonen dat ik een contract heb? Ik woon op de eerste verdieping en een andere jongen woont op de tweede verdieping. Hij heeft zijn huurcontract wel gevonden.
Daarnaast ben ik benieuwd of de verhuurder de prijs mag verhogen. Hoe werkt dat precies? Zij willen ons een contract tot en met volgend jaar juli aanbieden, omdat ze daarna het huis willen verkopen.

Beste meneer, mevrouw,

Op basis van die informatie kan ik geen advies geven. Daarvoor heb ik nog enkele vragen.

Iemand huurt een woning indien hij een woning in gebruik krijgt en daarvoor een tegenprestatie betaalt. Het is dus niet nodig dat er een schriftelijke huurovereenkomst is. In sommige gevallen kan aan de hand van het betalingsoverzicht achterhaald worden wat de overeengekomen huurprijs is. Daar zijn echter nog wel enkele uitzonderingen op van toepassing.

Omdat u sinds november 2020 de woning huurt, huurt u ondertussen voor onbepaalde tijd. De verhuurder kan mits hetzelfde om dezelfde huurwoning u dan niet ineens een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. Ook is het verkopen van een woning geen grond om de huurovereenkomst met huurders op te zeggen.

Het is in dit soort gevallen om goed op te letten wat u tekent. Mocht u behoefte hebben dat ik meekijk of een brief opstel voor aan de verhuurder, laat het mij dan weten. We kunnen ook kosteloos een intakegesprek via videobellen of bij ons op kantoor plannen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag