Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag verhuurder onaangekondigd huis betreden?

In het huis waar wij wonen, wonen we met drie eenheden op hetzelfde adres in een onvrije woning. Een van de badkamers is te bereiken via de gemeenschappelijke gang en een toilet idem. Het is dus zo dat we regelmatig in ondergoed/ pyjama door de gemeenschappelijke ruimten lopen.
Nu is het volgens onze nieuwe verhuurder zo (hij woont elders), dat hij onaangekondigd via de voordeur binnen mag komen en zich via onze gemeenschappelijke ruimten de trap af mag begeven naar bijv. de cv ruimte door een hal heen waaraan de slaapkamers grenzen en het toilet. Het kan dus gebeuren dat je je slaapkamer verlaat die uitkomt op die hal om bijvoorbeeld te gaan plassen op het toilet, dat ook grenst aan die hal en dan de huisbaas tegen het lijf loopt. Hij beroept zich erop dat het een gemeenschappelijke dus openbaar door hem te betreden hal betreft en dat dat ook voor de gang geldt en voor het gangetje naar mijn tuin, onze vluchtroute in nood. Het kan niet uitmaken in zijn opinie of je hem als verhuurder tegen het lijf loopt of een van onze medebewoners.
Dat gangetje naar de tuin wil hij gebruiken als opslagruimte. (Deze is te bereiken door door het gezamenlijke toilet heen te stappen). In dat gangetje staan losse planken e.d. Ik wil dat hij een andere oplossing zoekt voor zijn gereedschap enz. zodat hij niet te pas en te onpas door ons huis loopt of zoals onlangs, nadat ik hem had gevraagd hiermee te stoppen, toch weer aan de wc deur stond te trekken, waar een van de bewoners juist op zat.
Daarbij kunnen die losse planken in de vluchtroute belemmerend zijn en iemand laten struikelen mocht er sprake zijn van vluchten. Ik zie dat krappe, smalle gangetje graag vrij van die planken. Klopt zijn redenatie? Hij ziet ons huis als gesplitste eenheden en de gangen als publieke ruimte, waar hij vrij toegang toe heeft. Op papier zijn wij kadastraal echter één huis, een volgens de beschrijving van de rijksoverheid 'onvrij huis' waar gezamenlijk en zelfstandig door elkaar heen lopen is toegestaan. Voor zover ik weet mag hij alleen ongevraagd binnentreden bij nood. Hierover staat niets in het huurcontract. Wat is ons recht en hoe valt de vertegenwoordiger van de verhuurder, zoals hij zich noemt, te houden hieraan? Wat zijn middelen die kunnen worden ingezet? Mogen we een nieuw slot plaatsen bijv. Voor wie zijn de kosten dan? Mag ik huurvermindering doorvoeren als dwangmiddel? Of staat hij in zijn recht? Het voelt onveilig.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag