Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag verhuurder met terugwerkende kracht huur verhogen?

Sinds 2012 huur ik een pand om mijn werkzaamheden in uit te voeren. In september 2023 is het pand overgegaan naar een andere eigenaar die nu eist dat ik met terugwerkende kracht een huurverhoging moet betalen. Hij zegt juridisch in zijn recht te staan, er zou jurisprudentie zijn dat wanneer de huur jarenlang niet verhoogd is dat geen reden is om aan te nemen dat die huurverhoging ook niet geïnd zou mogen worden. Zelfs met terugwerkende kracht zou een verhuurder rechten hebben deze te innen. De verhoging is bijna 20% en gaat in op 1 januari 2024 met de mogelijkheid dat deze op 1 september wederom zal worden verhoogd. In de coronatijd is mijn bedrijf bijna failliet gegaan en deze is nog steeds niet helemaal hersteld, de inkomsten zijn nog steeds net niet genoeg om ook thuis een boterham te hebben. Daarnaast heb ik in november 2023 een prijsverhoging aangekondigd voor mijn klanten van 4,5%. Deze is dus niet voldoende om de stijging van de huurkosten te dekken. Het pand is door de vorige eigenaar ernstig verwaarloosd waardoor er veel achterstallig onderhoud is, lekkages, schimmel, met regelmaat problemen met de riolering en een uitermate slechte isolatie, pand is uit 1881. Dit is voor voormalige huurder ook een reden geweest de huur niet te verhogen.

Hoewel de huidige eigenaar meerdere panden verhuurt en heeft aangegeven rendement te willen zien van zijn belegging en hoewel hij zegt dat hij met mij een goede verstandhouding wil, is zijn werkwijze er waarschijnlijk op gericht mij uit het pand te krijgen. Mijn bedrijf verplaatsen betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat ik mijn klanten ga kwijtraken, ik verhuur specifieke praktijkruimtes op een specifieke plek, en dat is niet zomaar weer te realiseren op een andere locatie.
Ik weet niet of jullie ook adviezen geven aan bedrijven. Juridische hulp bij een advocaat is voor mij niet betaalbaar en ik heb geen rechtsbijstandverzekering.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag