Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mag stiefmoeder huis van onze vader verkopen?

Graag zou ik om een ietwat gedetailleerdere informatie m.b.t. tot rechten van volwassen kinderen en rechten van de stiefouder willen vragen.

Volgend verhaal: Mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader is inmiddels sinds een jaar of 20 weer getrouwd. Ik heb nog een zus (48), die niet meer in het dorp woont waar het ouderlijk huis staat, zelf (bijna 50) woon ik in Duitsland. Vader heeft 10 jaar geleden een herseninfarct gehad en sindsdien zit hij thuis. Inmiddels is hij erg vergeetachtig geworden en mijn stiefmoeder heeft haar handen vol met hem (ze werkt alleen op zaterdag). Ik heb nu van mijn zus gehoord, dat mijn stiefmoeder bij verschillende therapeuten/psychologen/artsen aangedrongen heeft op dementietest - en dat hij inmiddels ook zodanig verklaard is. Mijn stiefmoeder heeft mijn zus ook verteld dat ze bij een psycholoog loopt en een burn-out heeft.

Wij zijn onze stiefmoeder dankbaar, dat zij met de dagelijkse opvang van mijn vader te maken had en niet wij, die vol werken en kostwinnaars zijn (en ik woon dan ook nog in het buitenland), ja, er komt een maar, maar mijn zus en ik hadden wel altijd een vreemd gevoel bij haar volledige controle over alles wat financiën (vader was ondernemer en heeft goed verdiend) en huis betreft (al sinds 2005 hypotheekvrij, – als ik het juist heb), het staat in één van de duurste gemeentes van Nederland. We hebben nooit naar zijn testament gevraagd, omdat we dat geen echt fijn thema vonden.

Maar goed, nu de vraag: Wat voor rechten hebben wij kinderen, wat voor rechten heeft onze stiefmoeder? Moet zij nu als het om financiën gaat ook met ons gesproken worden, voor zij iets kan doen? Of kan ze, so to speak, alles uitgeven? Hebben wij recht op inzage van bankrekeningen etc.? Zou zij het huis zonder ons te vragen kunnen verkopen? Wij hebben niet echt een idee, wat haar en wat onze rechten zijn…en ik denk niet dat we daar met haar over kunnen spreken, zonder dat alles zal exploderen.

Misschien zijn wij de boze kinderen, misschien is zij een boze stiefmoeder en misschien klopt het allebei niet, maar bij voorbaat in ieder geval hartelijk dank voor uw advies!

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag