Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag private verhuurder om identiteitsbewijs vragen?

Een verhuurder van een studenten studio vraagt voordat er een bezichtiging plaatsvindt om persoonlijke documenten als recent bankafschrift, kopie identiteitsbewijs. Er is alleen app contact geweest en er kan geen bezichtiging plaatsvinden voordat de privégegevens zijn verstrekt. Mag een verhuurder dergelijke eisen stellen? Het gaat in dit geval om verhuur in de private sector en niet via een verhuurorganisatie .

Het komt vaak voor dat particuliere verhuurders om bepaalde documenten vragen, zoals een identiteitsbewijs of bankafschrift, om te controleren of een potentiële huurder in staat is de huur te betalen. Hoewel dit begrijpelijk is, moet hierbij zorgvuldig met persoonlijke gegevens worden omgegaan in verband met de privacy van de huurder.

Dit gezegd hebbende, volgens de Nederlandse wetgeving, specifiek de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), moeten verhuurders een legitieme reden hebben om persoonlijke gegevens te verzamelen en deze gegevens ook op een correcte manier verwerken. Onder de AVG hebben individuen recht op bescherming van hun persoonsgegevens. Een verhuurder mag dus niet zomaar om een kopie van een identiteitsbewijs of bankafschrift vragen.

Bovendien, de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat je niet zomaar een kopie van je identiteitsbewijs mag geven. Er bestaat namelijk een risico op identiteitsfraude. Eventueel kun je bepaalde informatie afdekken, zoals je BSN.

Zonder verdere details is het moeilijk een concreet advies te geven, maar in het algemeen wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens, vooral als dit gevraagd wordt voorafgaand aan een bezichtiging. Indien je twijfelt, kan het nuttig zijn om juridisch advies in te winnen."
----------------
Let op! Dit advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag