Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag particuliere verhuurder reserverings-/annuleringskosten vragen?

Ik ga mijn huis verhuren en had hiervoor een potentiële huurder gevonden. Het huis was bezichtigd en we hebben een huurprijs en borg (1 maand huur) afgesproken. Er waren op dat moment nog andere geïnteresseerden waardoor ik voorstelde dat zij het huis kon reserveren door reserveringskosten (de helft van de borg) te betalen die, nadat het contract getekend zou zijn, zouden worden afgetrokken van de borg. Dit is vastgelegd in een e-mail. Ik heb op dat moment de andere geïnteresseerden laten weten dat de woning was gereserveerd en heb advertenties offline gehaald. Op de dag dat we het contract zouden tekenen gaf zij echter aan dat ze toch liever ergens anders ging wonen en is er geen huurovereenkomst getekend. Ik heb haar aangeboden om de helft van de reserveringskosten terug te geven omdat ik uiteindelijk een nieuwe huurder heb gevonden en om haar tegemoet te komen. Zij vordert echter de volledige reserveringskosten terug en geeft aan dat het niet legaal is om niet-restitueerbare reserveringskosten te vragen.

Klopt het dat ik geen reserveringskosten of annuleringskosten mag rekenen? Of sta ik in mijn recht door de reserveringskosten te houden?

Het huurrecht biedt huurders over het algemeen veel bescherming, en het is daarom essentieel dat u als verhuurder vertrouwd bent met de relevante wetten en regels.

Voor zover mij bekend, is er geen specifieke wetgeving in Nederland die het heffen van reserveringskosten door particuliere verhuurders verbiedt of reguleert. Echter, in de praktijk kunnen dit soort kosten onder bepaalde omstandigheden als onredelijk worden beschouwd. De vraag of het behouden van de reserveringskosten in uw specifieke situatie redelijk en wettig is, is niet eenduidig en kan afhangen van een aantal factoren.

Bijvoorbeeld, u zou kunnen overwegen of de reserveringskosten in verhouding staan tot de reële kosten die u als verhuurder hebt gemaakt: hebt u bijvoorbeeld concrete verliezen geleden door deze reservering en de daaropvolgende annulering, zoals gederfde huurinkomsten? Dit kan een relevant punt zijn om te overwegen.

Bovendien zou u kunnen overwegen om de zaak voor te leggen aan de Huurcommissie of een jurist gespecialiseerd in huurrecht te raadplegen om u te adviseren over het beste verloop van actie.

Over het algemeen is het altijd aan te raden om volledig transparant en eerlijk te zijn over alle kosten en voorwaarden die bij het huren van een woning komen kijken, en om gedetailleerde en heldere afspraken schriftelijk vast te leggen. Regelmatig op dit soort vraagstukken anticiperen, kan misverstanden en geschillen in de toekomst helpen voorkomen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag