Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mag ouder brief aan minderjarige dochter openen?

Mijn dochter van 10 krijgt post van een gemeentelijke instantie die gericht is aan haar. Waar staat in het burgerlijk wetboek dat ik haar post als gezaghebbende ouder mag openen?
Volgens de UVRM, artikel 16 mag ik dat niet meen ik te begrijpen.

Het Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in artikel 16 bepaalt dat "geen enkele inmenging door openbare of particuliere instanties met betrekking tot zijn briefwisseling toelaatbaar is, dan in de gevallen die bij de wet zijn voorzien en in de vorm die door de wet is voorgeschreven."
Hoewel het Burgerlijk Wetboek niet specifiek vermeldt dat ouders niet de post van hun minderjarige kinderen mogen openen, biedt de UVRM wel een algemeen principe dat privacy en het recht op communicatie beschermt. Het is belangrijk om uw dochter te respecteren en haar post privé te laten, tenzij er een reden is om aan te nemen dat er iets mis is. Als u zich zorgen maakt over de inhoud van de brief, bespreek dan uw zorgen met uw dochter en vraag om haar toestemming om de brief samen te openen en te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Bart Apels
Bedankt voor uw antwoord
Het kinderrechten verdrag artikel 16 is dus altijd bepalend ?
De instantie bedenkt dus eigenlijk zelf wetten/rechten door te zeggen dat ik de post gewoon open kan maken als gezaghebbende.
De inhoud ervan is gewoon te moeilijk voor mijn dochter daarbij heb ik gevraagd het naar de ouder van te richten en niet enkel naar dochter.Het gaat om een melding van veilig thuis.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag