Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag mijn werkgever mijn kilometervergoeding weigeren?

Ik ben sinds kort op kamers gaan wonen ivm mijn studie.
Ik sta officieel ingeschreven op dit nieuwe adres. Dit heb ik ook keurig doorgegeven bij mijn werkgever.
Nu krijg ik reactie terug dat dit geweigerd is en zij het adres niet zullen aanpassen.
Zij geven aan dit niet te willen doen ivm de kilometer vergoeding. Daar ik nu op het nieuwe adres hier wel recht op heb.
Zij zijn van mening dat mijn adres niet gewijzigd hoeft te worden aangezien ik in de weekenden (regelmatig) bij mijn ouders verblijf. en vanaf hier inderdaad geen recht heb op de kilometer vergoeding.

Het lijkt erop dat uw werkgever mogelijk niet handelt volgens de geldende regels. In Nederland is de situatie namelijk als volgt:

Volgens de Wet op de loonbelasting 1964 mag een werkgever belastingvrije vergoedingen geven aan werknemers voor de kosten die zij maken voor reizen naar hun werk. Dit wordt ook wel een reiskostenvergoeding genoemd. De hoogte van deze vergoeding hangt af van het aantal kilometers dat je aflegt.

Het uitgangspunt daarbij is het woon-werkverkeer, en dat wordt berekend van je officiƫle woonadres (waar je staat ingeschreven bij de gemeente) naar je werkadres.

Als je dus volgens de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven op je nieuwe adres en daar hoofdzakelijk verblijft, dan zou dat de basis moeten zijn voor de berekening van je reiskostenvergoeding. Het feit dat je in de weekenden bij je ouders verblijft, doet hier in beginsel niet aan af.

Ik raad je aan om een gesprek aan te gaan met je werkgever over deze situatie. Mocht dat niet leiden tot een oplossing, dan is het wellicht verstandig om juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtjurist of advocaat. Zij kunnen je helpen om je rechten in deze situatie te verdedigen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag