Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag mijn werkgever mij in het weekend laten werken zonder vergoeding, maar ter compensatie van andere doordeweekse uren?

Mijn werkgever wil dat ik naast mijn 32 uur (volgens contract) één zaterdag in de vier weken bereikbaar ben. Hiervoor ontvang ik geen vergoeding, moet ik mijn eigen telefoon gebruiken en indien ik bijvoorbeeld 15 minuten een gesprek heb dan mag ik dit op mijn 'normale' werkdag compenseren. Mag dit zomaar?

Is er een CAO van toepassing? -> zo ja, kijk dan wat er in die CAO geregeld is. er zijn meer dan 800 CAO`en, dus die ken ik niet allemaal van buiten.

Is er geen CAO van toepassing, dan moet de werkgever u compenseren in tijd of geld en de kosten betalen (als overwerk). daarnaast moet er een vergoeding toegekend worden voor de bereikbaarheidsdienst..

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ja die is van toepassing en daar staat het volgende in:

Een bereikbaarheidsdienst is een dienst, waarbij de werknemer buiten de voor hem geldende werktijden voor een vastgestelde periode, bereikbaar en beschikbaar moet zijn voor het verrichten van werkzaamheden. Dit is noodzakelijk om de bedrijfsvoering te garanderen.
De werkgever die van bereikbaarheidsdiensten gebruikmaakt, moet hiervoor in overleg met de OR of de personeelsvertegenwoordiging een reglement opstellen. De werknemer ontvangt de volgende vergoeding voor een bereikbaarheidsdienst:
• Voor een dienst die op een ingeroosterde werkdag valt (of op een dag die volgens een vast patroon als werkdag geldt): € 0,85 per uur.
• Voor een dienst die deels of geheel valt op een niet-ingeroosterde werkdag (of op een dag die volgens een vast patroon niet als werkdag geldt): € 2,00 per uur.

Dus de vergoeding is zeer laag... Daarnaast vraag ik mij af of mijn werkgever dus naast mijn 4 dagen die ik al gewerkt heb kan verwachten dat ik nog 1 dag bereikbaar ben. Ik heb toch niet voor niets 32 uur in mijn contract. Dan kan de werkgever ook wel verwachten dat ik naast mijn 4 dagen nog 2 dagen bereikbaar ben (ma tm za zijn bij ons werkdagen).


Betaling -> zie CAO. Daarnaast meot de werkgever mijns inziens de kosten vergoeden.

Wanneer u gewerkte tijd mag compenseren werkt u de facto nog steeds 'maar' 32 uur. Voor de bereikbaarheid krijgt u een vergoeding.

Of het redelijk is dat u de bereikbaarheidsdienst draait hangt af van de concrete omstandigheden van het geval (de dubbele redelijkheidstoets van Stoof/Mammoet arrest van de Hoge Raad)

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag