Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mag mijn schuld aan mijn broer verrekend worden met erfenis vader?

Ik ben woonachtig in het buitenland sinds 1990.
Mijn vader is onlangs overleden, als enige overgebleven ouder. Ik heb een broer en zus in Nederland, die zijn geld beheren. Er is een bedrag van ca. 25,000 Euro op zijn bankrekening (na betaling van de crematiekosten). Ik heb een persoonlijke schuld aan mijn broer van 6,000 Euro. Nu hebben zij bepaald dat mijn broer 12,000 Euro van mijn vaders bankrekening krijgt en mijn zus 6,000 Euro. Ik krijg niets. Is dit juridisch verantwoord. Mijn vader heeft indertijd getekend dat mijn broer zijn financiën kan beheren. Bij het overlijden had mijn vader dementie problemen. Aangezien ik in het buitenland woon, heb ik de postcode van mijn broer zijn adres gebruikt....

Het is belangrijk om te weten dat ik hier geen concreet advies kan geven, omdat dit afhankelijk is van vele factoren en bekeken zal moeten worden in het licht van het gehele feitencomplex. Het is aan te bevelen om een jurist of een advocaat in te schakelen voor een grondige analyse van de situatie.

Als uitgangspunt geldt over het algemeen dat schulden kunnen worden verrekend met een erfenis. Dit is een procedure die bekend staat als het verrekenen van 'legitieme portie', dat wil zeggen dat je in staat bent om minimaal het legitieme deel van de erfenis te eisen, dat is de helft van hetgeen je zou erven zonder testament volgens de wet. Als er sprake is van een schuld tussen familieleden, is dit een privé-aangelegenheid die formeel gezien los staat van de erfenis.

Het kan zijn dat jouw broer als executeur van de erfenis, aan wie jouw vader de bevoegdheid heeft gegeven om zijn financiën te beheren, bevoegd is om de erfenis uit te keren. Als dit het geval is, heeft hij de plicht om de belangen van alle erfgenamen gelijk te behandelen.

Van belang is dat de erfenis rechtvaardig wordt verdeeld. De erfenis hoort normaliter gelijkelijk over alle erfgenamen te worden verdeeld, tenzij er een testament is waarin iets anders staat.

Als erfgenaam heb je bovendien het recht om inzage te krijgen in de afwikkeling van de nalatenschap. Je kunt dus eisen dat jouw broer je volledige informatie geeft over de erfenis, inclusief bankafschriften en andere relevante documenten.

Het zou verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen indien je van mening bent dat de erfenis onrechtvaardig wordt verdeeld."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag