Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Mag je als stichting dezelfde naam gebruiken als een andere stichting?

ik ben eigenaar van een anbi stichting, nu merk ik dat er andere stichtingen zijn die de naam van de stichting gebruiken alleen laten ze dan het woord stichting achterwege. Mag dit zomaar?

Geachte heer, mevrouw,

Nee, een ander stichting of andere stichtingen mogen niet zomaar de naam van uw stichting gebruiken.

Om bescherming te krijgen en een ander aan te kunnen spreken op het gebruik van uw bedrijfsnaam/naam van uw stichting, is het natuurlijk van belang dat uzelf uw bedrijfsnaam rechtmatig voert én dat u hem eerder voerde dan uw concurrent. Immers: is dat niet zo, dan pleegt u zelf inbreuk op de bedrijfsnaam/handelsnaam van iemand anders.
Daarnaast is het van belang dat de ander dezelfde bedrijfsnaam/handelsnaam als uw stichting gebruikt of een in geringe mate afwijkende handelsnaam.
Ten slotte eist de wet dat door het gebruiken van dezelfde bedrijfsnaam verwarring bij ‘ het publiek’ te duchten is. Dat wil dus zeggen dat er verwarring kan ontstaan, niet dat die ook daadwerkelijk ontstaat (en andersom: één geval van verwarring, levert niet per se verwarringsgevaar op). Die verwarring moet worden bekeken aan de hand van de aard van beide ondernemingen en de plaats van vestiging.

Wordt er inbreuk gemaakt op uw handelsnaam en is die inbreuk onrechtmatig? Dan kunt u ertegen optreden. In beginsel zijn er een aantal opties, die (gedeeltelijk) naast elkaar gebruikt kunnen worden:
1. U vraagt om staking van het gebruik van de handelsnaam omdat het gebruik onrechtmatig is. Wil de inbreukmakende partij niet meewerken, dan kunt u dit bij de rechter afdwingen, op straffe van een dwangsom.
2. U verzoekt degene die uw bedrijfsnaam gebruikt om een wijziging in zijn bedrijfsnaam aan te brengen die zodanig is dat de onrechtmatigheid wordt opgeheven. Het kan zo zijn dat er een verdergaande wijziging nodig is om het verwarringsgevaar op te heffen, dan wanneer er nooit een inbreuk was gemaakt. Eventueel is het mogelijk om via een verzoekschrift bij de rechtbank die wijziging te bewerkstelligen.
3. U vraagt schadevergoeding wegens inbreuk op je handelsnaam. Die schadevergoeding mag u berekenen, maar een rechter kan op grond van de Handelsnaamwet ook een forfaitaire schadevergoeding toekennen.
4. U doet aangifte bij de politie, aangezien het maken van inbreuk op iemands anders handelsnaam een strafbaar feit is. Het betreft een overtreding, met een boete. Die boete gaat dus naar de staat, niet naar het ‘slachtoffer’ (uw eigen onderneming). Of het OM hier overigens werk van maakt is maar net de vraag: de praktijk leert dat de prioriteiten van politie/justitie ergens anders liggen.

Desgewenst behartig ik graag uw belangen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag