Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag ik sociale huur wonen ondanks bezit van een huis?

Beste mensen, ik zou graag een vraag willen stellen via dit fantastische initiatief waar ik van meerdere mensen over hoorde, wat geweldig dat jullie bestaan!
Ik heb de volgende situatie. Ik woon in een afbetaald huis dat mijn vader bijna 11 jaar geleden voor mij gekocht heeft, en waarbij we gebruik maakten van de mogelijkheid om zonder limiet te kunnen schenken door een ouder die al meer dan 10 jaar niet meer in Nederland woonachtig is. Het idee was dat het huis een soort vooruitgeschoven erfenis voor mij is; het staat dus ook op mijn naam en ik heb geen hypotheek. Maar na hier lang te hebben gewoond, ben ik op dit moment op zoek naar een woongroep om in te gaan wonen, en die kamers zijn bijna altijd sociale huur. Ik zit in de paradoxale situatie dat ik qua inkomsten sociale huur mag wonen (ik verdien onder de grens), maar dat ik dus wel dat huis bezit. Mijn plan zou zijn om mijn eigen huis te gaan verhuren, maar niet per se voor een heel hoog bedrag (ik help liever mensen met een wat kleiner budget om in Amsterdam te kunnen blijven wonen). Als ik het goed begrijp, verschuift de waarde van het huis dan naar eigen vermogen in box 3 - de laatste WOZ-waarde van het huis is €314.000, en ik heb daarnaast op mijn eigen spaarrekening nu ca. €50.000 staan, maar aangezien ik zzp'er ben is dat mijn enige zekerheid, vangnet, pensioen etc. En zo te zien wordt er bij het controleren voor sociale huur niet naar eigen vermogen gekeken. Dat zou dus betekenen dat ik ondanks dat eigen vermogen/huis alsnog in een sociale huurwoning zou mogen gaan wonen, omdat mijn inkomsten daarvoor laag genoeg zijn. Omdat het zo vreemd lijkt dat dit inderdaad mag, hoopte ik aan jullie te kunnen vragen of dit inderdaad klopt? Of zie ik toch iets over het hoofd?
Het lijkt erop dat het eigen vermogen alleen wordt bekeken voor het ontvangen van huurtoeslag, wat dus niet zou kunnen, maar dat lijkt me ook terecht :)

Alvast enorm bedankt voor jullie hulp!

Vriendelijke groeten,

Het klopt dat bij het verkrijgen van een sociale huurwoning alleen wordt gekeken naar uw inkomen en niet naar spaargeld of eigen vermogen.
U moet er alleen rekening houden dat bij het bepalen van uw inkomen tevens inkomen uit beleggen (huurinkomsten van uw woning) dienen te worden meegenomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag