Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag ik navraag doen bij diverse instanties waar een persoon claimt te hebben gestudeerd?

De onderzoekscommissie van een Nederlandse Sport Bond heeft mij gevraagd om onderzoek te doen naar een persoon die een aanvraag voor bijzondere promotie heeft ingediend. Bij de aanvraag van deze promotie claimt deze persoon meerdere diploma's behaald te hebben. De onderzoekscommissie is bedoeld om deze claims te controleren, ten einde een advies voor bijzondere promotie voor te leggen aan de Sport Bond.

Mag ik in het kader van dit onderzoek navraag doen bij de diverse instanties waar de persoon claimt te hebben gestudeerd?

In hoeverre speelt de wet op de privacy hierin een rol?

Geachte heer,

Alseerst lijkt het mij dat gevraagd kan worden naar een kopie van de diploma's waarvan gezegd word dat deze zijn behaald. Dit lijkt me een volledig legitieme vraag vanuit de Bond.

Het is mogelijk dat u een digitaal uittreksel uit het diplomaregister kunt ontvangen van de betreffende persoon. De diplomahouder kan een gratis uittreksel downloaden en naar u sturen. Het uittreksel is een officieel bewijs dat het diploma is behaald. Op deze manier kunt u makkelijk controleren.
Welke diploma's?

Het diplomaregister bevat alleen diploma’s en certificaten die zijn erkend door het ministerie van OCW. Of een diploma in het diplomaregister staat, hangt af van de opleiding en van het jaar waarin het diploma is behaald.

Indien de Sport Bond er voor kiest dat u zelf onderzoek doet dan staat u dat vrij. In dat geval biedt de Wet Bescherming persoonsgegevens (Wbp) een juridische grondslag, te weten het "gerechtvaardigd belang" op bepaalde (persoons) gegevens te verwerken in het kader van een screening. Er is immers een duidelijk belang om te voorkomen dat iemand promoveert die niet gekwalificeerd is of heeft gelogen over bepaalde diploma's.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag