Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag ik mijn gewaarschuwde huisgenoot zijn spullen weggooien?

Ik woon in een studentenhuis met in totaal 6 bewoners. We hebben allen eigen kamers, maar enkele faciliteiten delen we, waaronder het washok. Dit washok van ons is een ongelofelijke bende, met name doordat één (zeer lastige, dwarse) huisgenoot zijn halve kledingkast daar laat slingeren (het licht werkelijk overal). De persoon in kwestie is al geruime tijd op de hoogte dat het merendeel van de andere bewoners zich hieraan stoort, maar doet er niets aan.

Als huurder van dit huis heb ik volgens mijn contract ook een zorgplicht richting de gemeenschappelijke ruimtes, waar ik door zijn bende in dat hok niet aan kan voldoen. Daarom heb ik vandaag IEDEREEN in het huis (max 5% van de troep daar is niet van de persoon in kwestie) gewaarschuwd, dat ik na aankomende week het washok wil gaan opruimen. Dit is alleen mogelijk als iedereen zijn troep weg is en zo niet, dan zie ik mij genoodzaakt alles wat ik vindt dat er niet thuishoort als afval te beschouwen en in afvalzakken weg te gooien. Hierbij heb ik ook toegelicht dat, als het zover moet komen, ik de vuilniszakken nog maximaal een week in onze gang laat staan, zodat mensen nadien eventueel nog missende spullen kunnen terugzoeken. Daarna wil ik weggooien wat er nog overblijft.

Volgens mij geef ik hiermee een tijdige, duidelijke en redelijke waarschuwing, die nodig is om aan de zorgplicht voor het huis te voldoen. Ook gaat het om spullen die in onze gemeenschappelijke ruimte ligt, welke wordt gedeeld met 6 personen. Toch vraag ik mij af, dat als ik op het punt kom dat ik spullen weg wil gaan gooien (op basis van de eerste reactie van de persoon in kwestie, een reëel scenario), of dit juridisch niet als diefstal, vandalisme of iets in die categorie wordt gezien? Ik wil dus zeker weten of ik, door het aankondigen van mijn intenties, in mijn recht sta als ik ze ook door zou zetten? Wil namelijk niet per ongeluk een misdrijf begaan, wanneer ik persoonlijk denk dat ik een redelijke gang van zaken heb opgezet.

En nee, op een vriendelijkere manier werkt met deze persoon helaas niet. Dat hebben we meer dan genoeg geprobeerd.

Vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor uw inzichten!

Indien u eigendommen van anderen zou weggooien, zal dat in principe onrechtmatig zijn. U zou aansprakelijk kunnen worden voor de daardoor veroorzaakte schade bij de eigenaar, waarbij uiteraard de vraag is hoe groot die schade dan zal zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag