Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mag ik het bos omkappen en daar weiland van maken?

We willen ons bos kappen en er een weiland van maken. Dit is ooit aangelegd met EU gelden en zit ons eigenlijk nu behoorlijk in de weg.
De bomenstammen zijn nog niet zo dik ± 25 cm doorsnede op ruim 1 meter hoogte en dan mag je volgens ons het bos kappen. Maar zeker zijn we hier niet van en om bekeuringen te voorkomen willen we graag weten of het zomaar mag. Het is geen grote bos, ongeveer 1000 vierkante meter. Wie o wie kan ons inlichten of we dit zonder te overleggen mogen, groet

Het is goed dat je hier informatie over opzoekt voordat je beslist om te gaan kappen. In Nederland geldt de Wet natuurbescherming, die onder andere de regels omtrent de kap van bomen beschrijft. Deze wet is van toepassing op het kappen van bossen, ongeacht de grootte van het bos. Volgens deze wet mag je niet zomaar een bos kappen om er weiland van te maken.

In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig om bomen te kappen. Daarbij wordt er ook gekeken naar de reden van de kap en de eventuele effecten op de natuur. Het feit dat de bomen met EU-gelden zijn aangelegd kan ook een rol spelen. Eventuele voorwaarden die destijds zijn gesteld aan de subsidie, kunnen invloed hebben op wat er nu met het bos mag gebeuren.

Ook is het relevant of het gebied een beschermde status heeft, zoals Natura 2000-gebied, dan zijn er nog striktere regels van toepassing.

Ik raad je aan om bij de gemeente waar het bos gevestigd is navraag te doen over de mogelijkheden en eventuele vergunningplicht. Ook is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat of jurist in te schakelen om te kijken naar de juridische aspecten van jullie situatie. Zij kunnen bijvoorbeeld kijken naar de voorwaarden van de subsidie en de specifieke regels in jullie gemeente."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag