Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag ik gezamenlijke schoorsteen op mijn kosten laten renoveren?

Daken en schoorstenen zijn dringend aan renovatie toe. Deze klus wordt uitgevoerd door een professioneel dakdekkersbedrijf met meerdere buren. Een van die buren heeft dit al een aantal jaren geleden laten doen. De schoorsteen heeft deze buurman voor de helft opnieuw laten voegen, alleen dat deel dat op zijn perceel grenst. De schoorsteen is volgens het dakdekkersbedrijf niet goed gevoegd, water laat zich namelijk niet tegenhouden door een half gevoegde schoorsteen. Nu kunnen mijn buren via mijn nog niet behandelde schoorsteen toch een lekkage krijgen.

De dakdekker die nu de werkzaamheden gaat doen, heeft sterk geadviseerd om wat betreft de schoorstenen deze in hun geheel te behandelen ivm kans op lekkage als dit halverwege stopt. Ik heb dit aan de buren duidelijk uitgelegd en gevraagd of dit uitgevoerd mag worden zoals de specialist dit aangeeft. Uiteraard zijn deze (extra) kosten voor mij.

Buren zijn huiverig om iets te laten doen door derden waar ze zelf geen afspraken mee hebben gemaakt daar we niet weten wat er gaat gebeuren en ze weten nu dat het in ieder geval goed is/ lekkage vrij. Ook heb ik aangeboden de specialist bij hun langs te laten komen voor uitleg zodat ze precies weten wat er gaat gebeuren.

Mijn vraag is of ik de gezamenlijke schoorsteen de volledige voor- en achterkant mag laten behandelen, dus ook dat stukje van de buurman. Als ik slechts de helft van de schoorsteen laat behandelen, wie is dan aansprakelijk als mijn buren een lekkage krijgen door de schoorsteen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag