Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag ik door een fout van 2 andere medewerkers zomaar teruggezet worden in loonschaal?

In oktober 2020 ben ik begonnen met werken bij XYZ. Na 3 jaar op een afdeling te hebben gewerkt, ben ik intern overgestapt naar een andere afdeling en heb ik een vast contract gekregen. Nu hebben ze mij verkeerd ingeschaald, in schaal 7 terwijl dit een schaal 6 functie is. 1 van mijn leidinggevenden heeft dit over het hoofd gezien en op de personeelsadministratie hebben ze het ook over het hoofd gezien.

Nu willen ze mij terugzetten naar schaal 6 terwijl ik door een fout van anderen in 7 zit. Mag dit zomaar? Gewoon benieuwd.

Volgens het Nederlandse arbeidsrecht zou er in deze situatie gekeken worden naar verschillende factoren. Het contract dat je hebt getekend toen je over ging naar de nieuwe functie is een belangrijk document. Als in dit contract vermeld staat dat je loonschaal 7 zou ontvangen, kan het ingewikkelder zijn voor de werkgever om dit zomaar te veranderen. Zeker als je kunt aantonen dat je je werk hebt verricht onder het vertrouwen dat je in loonschaal 7 zat.

Er mag volgens de wet echter wel eenzijdig een wijziging in de arbeidsovereenkomst doorgevoerd worden door de werkgever als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Hier zou de werkgever echter wel duidelijk bewijs voor moeten kunnen leveren.

Daarentegen, als in je contract staat dat je functie eigenlijk in loonschaal 6 zit, heeft de werkgever mogelijk een sterkere positie. Echter, gezien er al een tijdje betaald is volgens loonschaal 7, zou er mogelijk een gerechtvaardigd vertrouwen of zelfs gewoonterecht kunnen zijn ontstaan.

Ik raad aan om dit verder te bespreken met je werkgever en mogelijk een arbeidsrechtadvocaat te raadplegen, gezien de details van jouw specifieke situatie een groot verschil kunnen maken in de uitkomst hiervan.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag