Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag huurbaas borg inhouden?

Ik ben na 8 jaar uit mijn huur appartement gegaan. Bij een eerste inspectie door de makelaar werd mij gewezen op waterschade in de vloer. Dit hebben wij opgeschuurd en gelakt maar hier was nog wel een lichte afdruk van zichtbaar. Tijdens de overdrachtsinspectie werd gezegd dat ze er toch naar wilden laten kijken door een professional. De totale oppervlakte waterschade betrof ongeveer 12 m2 en is voor ongeveer 2 m2 ontstaan door een lekkende boiler. Inmiddels hebben ze de vloer bijgewerkt en komen ze aan met een factuur van schuren, lakken en kleuren (volledige renovatie) van een oppervlakte van 68 m2. Hier zijn wij van tevoren niet over ingelicht. In de tijd dat ik er gewoond heb én in de tijd dat de vorige bewoner er gewoond heeft (totaal 13 jaar) is er nooit onderhoud gepleegd aan de vloer en ik heb het gevoel dat ze nu onterecht onderhoudskosten van mijn borg willen betalen.
Onze toenmalige nieuwe buurvrouw heeft ons gewezen op de staat van oplevering van haar vloer, waarbij zij eenzelfde soort waterschade hebben laten zitten (kringen door plantenpot) en dit helemaal niet is opgeschuurd door de oude bewoonster of door een professioneel bedrijf. Dit kan ermee te maken hebben dat die vorige bewoonster een medewerkster is van de organisatie die de appartementen verhuurd. Hierdoor hebben wij het gevoel dat, naast dat er onterechte kosten worden doorberekend, er ook nog eens met twee maten gemeten wordt.
Mijn vraag is of de verhuurders het recht hebben om de (volledige) kosten van deze vloerrenovatie van mijn borg in te houden?

Nee dat hebben ze niet als zij u hebben verhuurd een huis met een gebrek aan het huis duurzaam verbonden installatie ( lekkende ketel). Tenzij u op gemakkelijke wijze door gewoon verplicht huurders ( klein) onderhoud te doen, het gebrek had kunnen ontdekken en daardoor schade of meer schade had kunnen voorkomen. Dan even nog over die schade het herstel ervan: verhuurder mag herstelkosten verrekenen met de borg als de schade door uw toedoen is ontstaan, maar wel alleen de aangedane delen rekening houdend met dagwaarde van de vloer. Kleurverschil ontstaan door diverse laklagen zijn niet relevant.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag