Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag er zomaar loon ingehouden worden?

Ik werk via een detacheringsbureau. Per jaar krijg ik 25 vakantiedagen.
Per maand bouw ik 2,08 dagen op. Dit was mij niet bekend, dus na mijn vakantie werd er € 400,00 loon ingehouden omdat ik nog niet genoeg heb opgebouwd.
Inmiddels sta ik weer in de +. Het ingehouden geld wil ik weer terug betaald krijgen, maar dit kan volgens de rekruteer niet.
Blijkbaar mogen ze wel loon inhouden uit angst dat ik weg ga, maar als blijkt dat ik blijf, betalen ze het niet terug.
Mag dit zomaar?
Inmiddels heb ik wel zwart op wit staan dat er geen loon meer ingehouden wordt voordat ik daadwerkelijk het contract zou verbreken bij dit bureau. Mocht ik dan in de - staan met mijn vakantiedagen, dan wordt dit verrekend met mijn laatste salaris.

In algemene zin is het zo dat een werkgever niet zomaar loon kan inhouden zonder duidelijke voorwaarden en redenen. Er zijn een aantal gevallen waarin een werkgever wettelijk is toegestaan het loon geheel of gedeeltelijk in te houden. Deze omvatten situaties zoals:
- Het maken van overeenkomsten door de werknemer waarbij de werkgever kosten maakt (zoals boetes)
- Het niet verrichten van werk (bijvoorbeeld bij staking of illegaal ziekteverzuim)
- Schade aan eigendommen van de werkgever veroorzaakt door de werknemer
- Overmatig privégebruik van diensten of goederen van de werkgever

Het is belangrijk te vermelden dat in deze situaties de werkgever nog steeds verplicht is om het wettelijk minimumloon volledig uit te betalen, ongeacht eerdere overeenkomsten.

In andere situaties, zoals bijvoorbeeld partijen die overeenkomen dat een deel van het salaris later wordt uitbetaald, is dit in de meeste gevallen niet toegestaan: een werknemer heeft het recht om zijn volledige salaris op de afgesproken datum te ontvangen.

Het is altijd verstandig om professioneel juridisch advies in te winnen bij dit soort situaties. Hoewel de bovenstaande informatie over het algemeen correct is, zullen specifieke situaties een meer gepersonaliseerde benadering vereisen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Lang verhaal kort in begrijpend Nederlands,
de €400,00 die ingehouden is moeten ze weldegelijk terug betalen? (Is inmiddels weer opgebouwd met mijn vakantie uren).
En niet pas als ik niet meer voor het detacheringbureau werk.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag