Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag er verschil in het rooster zijn?

We werken in onze organisatie met vaste roosterlijnen en boventallige roosterlijnen. Op alle vestigingen zijn er een (groot) aantal vaste roosterlijnen, deze medewerkers hebben een vast terugkerend rooster. Deze collega's kunnen nu al weten wat ze bijvoorbeeld in januari 2028 moeten werken. Op alle vestigingen zijn ook een klein aantal boventallige roosterlijnen. Deze collega's lossen de openstaande diensten op van de vaste roosterlijnen, bijv bij langdurig ziekte, scholing, vakanties. De boventallige roosterlijnen weten niets van hun rooster in de toekomst, totdat het per maand uitkomt, altijd weer een verrassing. Ook zit er verschil in het inkomen, de vaste roosterlijnen verdelen een pot met onregelmatigheid, de boventallige roosterlijnen moeten altijd afwachten wat ze toebedeeld krijgen. Alle medewerkers zijn gelijk opgeleid, hebben dezelfde werkzaamheden, doen dezelfde onregelmatige diensten. De boventallige roosterlijnen kunnen in aanmerking komen voor een vaste roosterlijn indien er een vacature is of als er plaatsen bijkomen. Maar dit kan maanden tot jaren duren

Mijn vraag is, mag dit, mag je als werkgever de ene werknemer, meer vastigheid, duidelijkheid, regelmaat en inkomen geven dan de ander? Is dit een geen vorm van arbeidsdiscriminatie, het min of meer voortrekken van de ene tov de ander?

Het verschil in de roosterindeling die je beschrijft in jouw organisatie kan geoorloofd zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en details van de contracten. In Nederland mag een werkgever in principe zelf de werktijden bepalen en de roosters indelen, mits dit binnen de wettelijke regels en beperkingen is (zoals de Arbeidstijdenwet).

Het belangrijkste hier is of er sprake is van gelijk werk onder gelijke omstandigheden. Het is logisch dat verschillen in werktijden, verantwoordelijkheden en contracten gepaard kunnen gaan met verschillen in vergoedingen en arbeidsvoorwaarden. Als de medewerkers in de vaste en de boventallige roosterlijnen echt hetzelfde werk doen onder exact dezelfde omstandigheden, dan kan het op het eerste gezicht oneerlijk lijken dat de ene groep meer vastigheid krijgt dan de andere.

Het verschil in inkomen kan ook een relevante factor zijn in dit verhaal. Het is van belang om te weten op basis waarvan dit verschil in inkomen ontstaat: worden boventallige werknemers minder betaald voor hetzelfde werk, of is hun inkomen minder voorspelbaar vanwege de onregelmatige diensten?

Het is moeilijk om zonder alle details een precies antwoord te geven op deze vraag. Het kan daarom raadzaam zijn om met een arbeidsrechtadvocaat of het juridisch loket te praten over deze specifieke situatie. Zij kunnen beoordelen of er mogelijk sprake is van ongelijkheid die ongeoorloofd is, en wat de mogelijke vervolgstappen zouden kunnen zijn."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag