Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag een woningcorporatie huurders dwingen hun woning tijdens renovatiewerk te verlaten?

De corporatie waarvan ik een appartement huur heeft ingrijpende renovatieplannen. Mij wordt aangegeven, dat ik mijn woning voor meerdere dagen dien te verlaten als keuken, badkamer, toilet of één/twee van deze drie worden gerenoveerd. Ik zou dan in een logeerwoning worden ondergebracht. Naar ik de informatie interpreteer is het mij en mijn partner dan niet toegestaan om de eigen woning te betreden; dag en nacht.

Ik beschouw deze maatregel als illegale uitzetting, danwel ernstige inbreuk op persoonlijke levenssfeer, danwel een situatie creëren waarin ik ongewild, gedwongen aanleiding tot diefstal of andere criminele daden geef. Er is -als werklui in de woning bezig zijn- geen toezicht op binnenkomst van criminelen als bijvoorbeeld door werklieden elders wordt gepauzeerd en ze mijn voordeur open laten staan. De woningcorporatie meldt dat beschadiging/diefstal van eigendommen 'in een systeem' zullen worden gezet. Verder géén toezeggingen op het gebied van bewaking, schadevergoedingen e.d.

Ik verwacht dat mijn inboedelverzekeraar onder deze omstandigheden niet zal uitkeren als zich calamiteiten voordoen. Bovendien zijn er persoonlijke omstandigheden waarmee de woningcorporatie geen rekening zegt te kunnen houden. De corporatie spreekt van een complexgewijze renovatie en beroept zich op artikel 7:220, lid 3 van het Burgerlijk Wetboek. Door ziekte zag ik geen kans om volgens wettelijke regels bezwaar aan te tekenen. De bezwaarperiode is verlopen. Het is inderdaad dat het gehele appartementencomplex wordt gerenoveerd, maar ik heb zo mijn vermoedens dat ik en mijn partner niet zomaar uit het huis mogen worden gezet, met het verbod de eigen woning te betreden.

Mijn partner en ik willen, zogauw we elders een woning hebben gevonden, verhuizen. De woningcorporatie voerde eerder al renovaties uit aan keukens, badkamers en toiletten als huurders van die appartementen de huur opzegden.

-Mag een woningcorporatie mij (op advies van een keuringsarts ziek thuis) en mijn (mindervalide) partner op deze manier het huis uitzetten?
-Wordt mij en mijn partner door middel van deze maatregelen recht op domicilie ontzegd?
-Schendt de woningcorporatie onze rechten, vastgelegd in de Grondwet, artikelen 10, 11 en 19, in bovenstaande situatie?

Op woensdag 15 december a.s. verwacht ik met de woningcorporatie een bespreking te hebben. Wat adviseert u mij om daarbij in acht te houden?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag